13:45 / 12.04.2021.

Autor: Anja Cerar/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

Zagreb u oku slavnog američkog arhitekta

Izložba Lebbeusa Woodsa

Izložba Lebbeusa Woodsa

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Glasoviti američki arhitekt Lebbeus Woods stvarao je eksperimentalnu arhitekturu koja je živjela prije svega u crtežu i teoriji. Zanimali su ga prostori oslobođeni konvencija i ograničenja - smješteni ipak u stvarne gradove. Među njima je bio i Zagreb.

Zagrebu je Woods posvetio niz idejnih rješenja i crteža - nastalih za izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt 1991. godine. Trideset godina poslije, zagrebačka publika ima ih prigodu ponovno vidjeti u Orisu - kući arhitekture, a zbog čega je vrijedilo ponoviti izložbu, provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Woodsove tzv. slobodne strukture imaju futurističku dimenziju, ali više je puta naglašavao da je njegova arhitektura snažno ukorijenjena u svoje vrijeme i prostor. Parizu je pristupao iz zraka, u Berlinu se bavio interijerima i podzemljem, a najveći potencijal Zagreba vidio je - na ulicama.

Izložba Lebbeusa Woodsa

Izložba Lebbeusa Woodsa

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Njegove Free Space Structures u Zagrebu su mobilne, prenošene su helikopterom, naslanjaju se na kuće, razapete su među kućama, i strašno su vidljive, nisu prikrivene kao u Berlinu. I na neki način su zastrašujuće, kaže suautorica izložbe Lovorka Prpić.


Uz Lovorku Prpić, autor izložbe je Leo Modrčin koji ističe da se unutar tih "gotovo kukcolikih struktura čudne pojavnosti nalaze se i protoračunala."


-  To su zapravo naznake nekog novog, digitalnog doba, zaključuje Modrčin.

Izložba Lebbeusa Woodsa

Izložba Lebbeusa Woodsa

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prva izgrađena struktura Lebbeusa Woodsa gotovo se realizirala u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt - međutim, predratne okolnosti 1991. godine to su onemogućile.


Tadašnji projekt Zagreb Free Zone ipak oživljava ovom izložbom, a posvećena mu je i prva cjelovita monografija nekog Woodsova projekta.


- Monografija se sastoji od dva dijela: prvi dio je koncipiran kao grafička mapa izložaka koji su 1991. bili izloženi u MUO, dok drugi dio, kojeg zovemo Revisited, sadrži dokumentaciju iz toga vremena, ali i suvremene poglede na taj projekt, objašnjava dizajner monografije Sven Sorić.


Suvremeni pogledi, kao i povijest tog jedinstvenog projekta, uskoro će biti dostupni i u virtualnom okruženju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!