13:35 / 29.10.2021.

Autor: Hina/I.B.

Zagrepčani ovih dana posjećuju i groblje kućnih ljubimaca Spomengaj

Spomengaj

Spomengaj

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Uoči blagdana Svih svetih Zagrepčani posjećuju grobove pokojnih članova obitelji, no prisjećaju se i kućnih ljubimaca koji više nisu s njima na groblju za kućne ljubimce Grada Zagreba koje se nalazi u Dumovcu, izvijestili su iz Spomengaja.

- Građani su sami neke tradicionalne običaje preslikali i na odnos prema kućnim ljubimcima. Uoči Svih svetih te na sam blagdan već treću godinu zaredom posjećuju grobove svojih kućnih ljubimaca u Spomengaju", rekla je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.

Dodala je kako ih svaki put iznova gane susret s njima i ljubav s kojom pričaju o kućnim ljubimcima koji su im obilježili život.

Sva su grobna mjesta u Spomengaju uređena, na nekima je ostavljeno cvijeće, a na nekima gori svijeća. Za ukop tijela ljubimaca odlučuje se manji broj ljudi, a većina bira kremaciju njihovih tijela.

- Ove smo godine u Spomengaj zaprimili čak 550 uginulih životinja. Ukopano je 28 tijela ljubimaca, a za ostale su naručene kremacije. Interes građana za naše usluge iz godine u godinu raste, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Zahvaljujući tome, na kraju godine imat će više kremacija i ukopa životinja nego u prethodne dvije godine zajedno.

- Nadamo se da će svi građani u budućnosti željeti dostojanstven oproštaj od svojeg kućnog ljubimca te gajenje sjećanja na tu životinju kakvo ona zaslužuje, dodao je Skok.

Usluge najviše koriste Zagrepčani

Voditeljica Haleuš istaknula je kako usluge Spomengaja najviše naručuju Zagrepčani, no sve je veći broj stanovnika Dalmacije koji traže prijevoz tijela ljubimca u Spomengaj i njegovu kremaciju.

Izbor urni ovisi o ukusu građana - neki odabiru plišanog medvjedića s urnom, neki keramičke urne domaćih proizvođača, a neki metalne, pojasnila je.

Mnogi iz straha nakon prošlogodišnjeg potresa izabiru čvršće urne iako je pepeo dodatno osiguran - smješten je u posebnu vrećicu unutar urne. Neki ljudi odabiru i nakit u koji stavljaju dio pepela voljenog ljubimca, a supružnici vole odabrati privjeske u obliku dviju polovina razlomljenog srca u koje se stavlja malo pepela.

Budući da se mnogi građani čiji su ljubimci bolesni ili stari raspituju o uslugama Spomengaja, na Facebook stranici Spomengaja objavljen je video koji prikazuje postupak kremacije životinje.

U ponedjeljak, na dan Svih svetih, Spomengaj je za građane otvoren od 9 do 15 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!