17:21 / 31.05.2021.

Autor: Zrinka Perić, Danijel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT

Zajedno za nemoćne

Pomoć za nemoćne

Pomoć za nemoćne

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatsku je 21. svibnja stigao prvi od četiri tegljača kojima se u organizaciji Hrvatskog Caritasa doprema donacija bolničkih kreveta s električnim upravljanjem s ormarićima, stolicama i stolovima. Dio kreveta stigao je i u vinkovački Caritas koji je ujedno i najveća posudionica bolničkih kreveta i pomagala u cijeloj zemlji.

Otkako spava na bolničkom krevetu Marijan više ne trpi strašne bolove. Nepokretan je 11 godina, a majka i sestra njegove su i ruke i noge. Baka Marija preživjela je infarkt i o njoj se brinu njezina djeca. Bolnički krevet olakšava im život.

Župni Caritas u Ivankovu kroz "Kućni hospicij" pomaže bolesnima. Otvoren je ratne 1991. i trenutačno su najveća posudionica kreveta i kolica u cijeloj zemlji. Trenutno 551 osoba leži na njihovim krevetima, a ukupno imaju oko 800 bolesnika-korisnika, kaže voditelj Caritasa župe rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu Milan Stjepanović.

Njihovom Caritasu u organizaciji Hrvatskog Caritasa stigla je donacija bolničkih kreveta s ormarićima, stolicama i stolovima iz Belgije. Hrvatski Cartias želi ovaj način rada pustiti na sve nadbiskupijske i biskupijske Caritase koji imaju uvjete za to.

Medicinska pomagala ovi vrijedni volonteri razvoze u čak 150 župa i filijala. Život su posvetili brizi za siromašne, a njihov osmijeh najveća im je, kažu, nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!