Zaljubljeni par labudova vraća život u Maksimir

24.01.2022.

17:05

Autor: HRT

Par crvenokljunih labudova

Par crvenokljunih labudova

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Par crvenokljunih labudova iz Sesvetske Selnice preseljen je u park Maksimir, pa im je Drugo maksimirsko jezero postalo novi dom, a riječ je o jednoj od akcija kojom se revitalizira život jezera u toj omiljenoj zagrebačkoj park-šumi. Djelatnici apeliraju na građane da ih ne hrane, ali ih pozivaju da na Facebook stranici javne ustanove Maksimir daju svoje prijedlog za njihova imena.


Kako su priopćili iz Javne ustanove Maksimir, par labudova povezuje ljubavna priča. Mužjak ima oštećeno letno perje zbog čega ne može letjeti, a njegova ga partnerica vjerno prati. Par crvenokljunih labudova je godinama živio na jezeru koje je nastalo iskopom gline kraj bivše ciglane u Sesvetskoj Selnici, no kad im je pronađeno bolje mjesto za život, dogovoreno je njihovo preseljenje u Drugo maksimirsko jezero.

- Godinama smo u kontaktu s građanima iz Sesvetske Selnice koji nas zovu kad se labudovi nađu u nevolji - kad im je jezero okovano ledom ili kad im je potreban pregled veterinara. Zajednička nam je želja bila da labudovima potražimo mjesto gdje će imati potreban mir, ali i gdje će ih stručnjaci lakše nadzirati, rekao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok.

U akciji hvatanja labudova radi preseljenja, uz terensku ekipu Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, sudjelovali su i zagrebački vatrogasci, a prije ponovnog puštanja u prirodu labudove su temeljito pregledali u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta.

Preseljenje labudova akcija za revitaliziranje maksimirskih jezera 

Nadamo se da će se labudovima iz Sesvetske Selnice idućih godina pridružiti i drugi labudovi jer je Drugo maksimirsko jezero dom labudova od njegova nastanka 1941. godine. Zbog toga se na jezeru postavlja i labuđi otočić, nadahnut onim kakav je nekada bio na istom mjestu, a koji se može vidjeti na starim fotografijama Maksimira", istaknula je v. d. ravnatelja Javne ustanove Maksimir Nika Dolenc

Dodala je kako se stariji sugrađani s nostalgijom prisjećaju i labuda Jure, miljenika mnogobrojnih generacija koje su posjećivale park Maksimir. Doseljeni par labudova obnavlja posebnu vezu između Maksimira i labudova, ptica koje u mnogim kulturama imaju pozitivnu simboliku - od dobrote i elegancije do ljubavi, rekla je Dolenc.

Postavljanje labuđeg otočića te uređenje Drugoga maksimirskog jezera koje će uskoro biti dovršeno, aktivnosti su u sklopu projekta "Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)" kojeg sufinancira Europska unija. Nositelj projekta je Grad Zagreb, partneri su Javna ustanova Maksimir, udruga BIOM, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR i udruga Vjetar u leđa, a suradnik je zagrebački Zoološki vrt.

- Infrastrukturnim zahvatima u parku Maksimiru, uz uređenje postojećih sadržaja, donosimo nove koji će građanima omogućiti nove doživljaje, a partnerskim ustanovama daljnji razvoj i podizanje vlastitih kapaciteta. Projekt osigurava i niz stručnih podloga zahvaljujući kojima će se podići kvaliteta upravljanja parkom Maksimirom i značajnim krajobrazom Savica, istaknuo je Dejan Jaić, pomoćnik pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Maksimir je zeleni dragulj Zagreba, a naša je obveza očuvati ga kako bi i u nadolazećim desetljećima Zagrepčani i njihovi gosti u toj urbanoj zelenoj oazi mogli uživati u razonodi i odmoru, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!