Zanimanje - staklopuhačica

14.10.2021.

09:20

Autor: Kod nas doma/HTV

Martina Šimunković

Martina Šimunković

Foto: Kod nas doma / HRT

Za obrt u koji je nekada bila uključena cijela obitelj Martina Šimunković danas brine potpuno sama – obiteljski obrt staklopuhača njezin djed je započeo pedesetih godina, a nastavio njezin otac. I bas kada se činilo da će ova duga tradicija ručne izrade proizvoda otići u zaborav, Martina je odlučila obrt ponovno dignuti na noge.

- Ja sam dijete obrtnika i cijeli život sam odrasla uz proizvodnju i izradu staklenog nakita. Nagovorila sam tatu da krenemo ponovno i da vidimo je li sada moment za prezentiranje nečeg novog, ali starog – dakle starog tradicijskog obrta, ali prezentiranog na nekakav novi način, kaže Martina za HTV-ovu emisiju Kod nas doma. Povratkom u radionicu vratila se dragom hobiju i napustila sigurno radno mjesto kako bi se posvetila očuvanju obiteljskog zanata.

- Ulaskom u četrdesete godine shvatila sam da nemam više vremena za nekakva nezadovoljstva s dnevnom rutinom i da me to počelo smetati. Htjela sam se malo više kreativno izraziti i tu kreativnu i poslovnu energiju usmjeriti na svoj posao, kaže Martina, vlasnica brenda Koogle u koji su uloženi sati rada.

- Kugle se proizvode iz staklene šuplje cijevi koja se tali na otvorenom plameniku. Onda se rade takozvane ampule, a nakon što su one rastaljene ponovno se tale i iz njih se radi konačni proizvod koji može biti neki ručno puhani oblik, objašnjava.

U jednom satu Martina napuše otprilike tridesetak kugli, a iako su božićni ukrasi najpopularniji, Martina se prilagođava tržištu i širi ponudu – radi staklena jaja za Uskrs, a kugle koristi i kao staklenike za biljke. Kaže kako joj je ekologija jako bitna te se trudi upotrebljavati isključivo prirodne predmete poput grančica, češera, bobica i mahovine.

I dok je jednu viziju ispunila, Martina ima još mnogo kreativnih želja koje želi ostvariti.

- Jako sam sretna sa svojom odlukom i držim da mi je to jedna od najboljih u životu. Taj posao me ispunjava i opušta, ima nekakav magični i zen učinak na mene, kaže.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!