"Mrki vez - put u nepoznato"

05.01.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Konavoski vez

Konavoski vez

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Zavičajnom muzeju Konavala - u sklopu aktualne izložbe "Mrki vez - put u nepoznato" održavaju se zanimljii edukativni programi za djecu te antistres radionice za odrasle.

Mrki vez najstariji je konavoski vez - bio je u upotrebi do sredine 19.stoljeća. Nalazio se na poprsnici i orukavlju ženske nošnje. O tome svjedoči izložba "Mrki vez - put u nepoznato" u Zavičajnome muzeju Konavala.

Razlikuje se od od konavoske utkanice po tehnici vezenja, nestao je krajem 19. stoljeća iz upotrebe, sačuvan je zahvaljujući Jelki Miš i njezinoj udruzi vezilja koje su skupljale uzorke po Konavlima, crtale ih i radile početnice, objasnila je muzejska pedagoginja Zavičajni muzej Konavala Maris Stanović.

U sklopu izložbe bogat edukativni program. Jedna od kreativnih radionica za djecu - izrada geometrijskog crteža motiva mrkog veza.

Prvo se radi crtež, takozvani pisanac.

- Veze se s lica i onda se popunjava sa naličja, objasnila je Maris Stanović.

Čudesna geometrija mrkog veza. Kockica po kockica - od crteža nastala je kocka. U subotu pozivaju i odrasle - uz stručno vodstvo kroz izložbu, pripremaju antistres radionicu tehničkog crtanja i bojanja uzoraka mrkog veza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!