Zanimljiva turistička destinacija u Slatini "Epicentar sekvoja"

22.08.2021.

07:00

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

133 godine stara sekvoja

133 godine stara sekvoja

Foto: HTV / HRT

Nedavno je u Slatini otvoren Epicentar sekvoja, nazvan tako po 133 godine starom stablu, jedinom zaštićenom primjerku te vrste u Hrvatskoj. Zahvaljujući europskom projektu vrijednom 20 milijuna kuna, obnovljene su dvije zgrade namijenjene turistima.

Mamutovac sekvoje u Slatini visok je 32 i pol metra i jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj te među najstarijima u Europi. Zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine i nalazi se u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti, a od sada ponosno dominira novim slatinskim turističkim i kulturnim središtem.

- Naša sekvoja je jedina ovakve vrste zaštićena u Hrvatskoj, mislim da takve veličine i te starosti u Hrvatskoj nema, a mislim da i diljem Europe nema puno prostora koji su na ovaj način zapravo približili svoju prirodnu baštinu građanima, istaknuo je gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić.

Europskim novcem obnovljene su dvije zapuštene zgrade nekadašnjeg PIK-a u blizini sekvoje, a skupa s parkom i igralištem za djecu nekoć ruglo grada postalo je zanimljiva turistička destinacija pod nazivom „Epicentar sekvoja". U jednoj od zgrada smješten je centar za posjetitelje i hostel za čiju će se koncesiju uskoro raspisati natječaj.

- Smještajni kapacitet je 32 ležaja, riječ je o hostelskom smještaju s tim da imamo i sobe sa dva kreveta odnosno i sa sedam kreveta na taj način možemo smjestiti hajdemo reći jedan školski razred kapaciteta zajedno s učiteljima. Ono što je još bitno je da restoran prima 50 mjesta tu imamo i buduću terasu koja će zapravo biti ja mislim mjesto gdje će Slatinčani na miru u krugu zelenila i sekvoje popiti kavu, ističe gradonačelnik.

U zgradi preko puta smješten je interpretacijski centar u kojemu posjetitelji koristeći bogato opremljen multimedijalni postav mogu doznati sve o slatinskom mamutovcu kao i povijesti prirodne baštine grada.

- Zgrada broj dva kako ju i zovemo iza mene sadrži taj interpretacijski centar koji je podijeljen na četiri dijela znači tu je prikaz sekvoje, prikaz cjelokupne flore i značaja sekvoje za ovaj kraj, za grad Slatinu. Unutra se može multimedijalno vidjeti svi mogući detalji o sekvoji o prirodnoj baštini i o značaju ovog lokaliteta za grad Slatinu, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine
 Marinko Kokorić.
U tom objektu već se provode aktivnosti u suradnji s Javnom ustanovom Dravska Priča iz Noskovaca , a od prijave do realiziranja čitavog projekta vrijednog preko 20 milijuna kuna protekle je nešto više od četiri godine.

- Radimo zapravo na tome da brendiramo grad iz centra sekvoje znači sve ono što grad ima, a imamo još puno toga za ponuditi zapravo ide jedna priča o spoju preko upravo ovoga prostora ovdje na kojemu sada jesmo Papuka i ravnice i to je ta jedna dualnost od Drave do Jankovca odnosno do Papuka i mislim da će i biciklizam i turizam dakle od onih ljudi koji će se zadržati jedan dan do onih koji će se zadržati tri pa i više kasnije zapravo biti jedan cilj, istaknuo je gradonačelnik.

Krajnji cilj je upravo obogaćivanje kontinentalne turističke ponude koja prirodnim ljepotama i novoizgrađenom infrastrukturom privlače sve više turista u ove krajeve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!