10:54 / 01.07.2021.

Autor: Ivana Perić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Zaronite na dah i zaštitite morske pse

"Udah"

"Udah"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na riječkom Korzu postavljena je izložba ''Udah'' – takav je naslov dan budući da se sve u ronjenju na dah dešava u jednom udahu, a kroz 20 fotografija iz arhive Vitomira Maričića daje pogled u svijet ronjenja na dah, ali i poziva na zaštitu europske populacije morskih pasa.

Zabilježeni su trenutci početnika, ali i iskusnih natjecatelja te rušenje svjetskog rekorda na najvećem natjecanju u regiji, Adriatic Depth Trophy na Kvarneru, koje će se ove godine održati 4. do 11. rujna, pokraj otoka Plavnika.


S autorom izložbe, Vitomirom Maričićem, jednim od najuspješnijih svjetskih ronioca na dah, instruktorom ronjenja i nositeljem nekoliko svjetskih rekorda razgovarala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Fotografije su uglavnom iz mora, ima i nešto iz bazena. Ideja je bila dati jedan prozor u svijet ronjenja na dah, rekao je Vitomir Maričić.


Dio projekta je i jedna vrijedna inicijativa:


- Ja sam ambasador inicijative, koja je na europskoj razini i zove se „Stop finning“. Radi se o tomu da, iako stalno spominjemo ekološke probleme vezane za more, onečišćenje, plastika, to su sve sporedni problemi. Najveći je problem što odumire biomasa, a jedna od glavnih su morski psi. Europa je nažalost glavni izvoznik morskih pasa, a peraje se prodaju u Kinu da bi bile doslovno dekoracija za juhu. Postoji način da to zaustavimo i spriječimo odumiranje 100 milijuna morskih pasa godišnje, to možemo postići tako da europskom građanskom inicijativom utječemo na promjene zakona i bitno je da glasamo, istaknuo je Maričić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!