Zašto Ugljan sve više privlači avanturiste

24.06.2022.

07:03

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/HRT

Plaža na Ugljanu

Plaža na Ugljanu

Foto: HTV / HRT

Preko i otok Ugljan bilježe odličan turistički promet. Dosad poznati po kampovima i jednoj od najboljih marina u Hrvatskoj, sve više privlače i avanturiste. Za lakše snalaženje osmišljena je nova mobilna aplikacija Avantura otok Ugljan, a predstavljena je i nova kulturno-povijesna staza Lukoran. 

Novu mobilnu aplikaciju izradio je mladi Prečanin - srednjoškolac Jakov Kačan.

- Riječ je o aplikaciji koja na jednom mjestu sažima staze i lokacije samog otoka i dizajnirana je da je vrlo lako koristiti za običnog korisnika, a zbog ove ideje koju smo imali o QR kodovima će biti zanimljiva mlađoj publici, rekao je.

Svoje mjesto u aplikaciji dobila je i novouređena kulturno-povijesna staza, također autorsko djelo domaće pameti.

- Ona je duga kilometar i pol i povezuje dva mjesta Mali i Veliki Lukoran. Ta staza kroz četiri interpretacijske table povezuje mjesta koja su bila bitna u prošlosti ali i u sadašnjosti, rekla je arheologinja Martina Dublonić Glavan.

Malo je poznato, primjerice, da je Petar Preradović upravo u Malom Lukoranu spjevao poznatu budnicu "Zora puca bit će dana". Prolazeći ovom i brojnim drugim stazama, uz rekreaciju, mnogo se toga novoga može saznati. I aplikacija i nova staza nastavak su priče o otoku koji nudi mnogo više od sunca i mora.

- Gosti koji dolaze i u sezoni traže dodatnu ponudu, a posebno izvan sezone takve outdoor aktivnosti kao što ovdje imamo, rekla je Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije.

- Mi smo otok na kojeg se isplati doći i provesti aktivni odmor i upoznati ga takvog prirodno lijepog, ali i da na njemu postoje i odmorišta i staza i penjačka litica, rekao je Ivan Košta, direktor TZ-a općine Preko.

Nakon osvajanja visina, sljedeći korak je ronilački turizam. Brojne su atraktivne lokacije na Ugljanu koje tek treba istražiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!