Završen projekt "Centar za posjetitelje Tvrđa"

24.11.2022.

15:09

Autor: HRT/Hina/J.L.

Osječka Tvrđa i dio grada Osijeka uz mostove na rijeci Dravi

Osječka Tvrđa i dio grada Osijeka uz mostove na rijeci Dravi

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Projekt "Centar za posjetitelje Tvrđa", koji se nalazi kod bivše austrougarske konjušnice u Ulici cara Hadrijana, vrijedan 18,8 milijuna kuna, završen je nakon 29 mjeseci te su sada svi njegovi sadržaji dostupni građanima Osijeka i njegovim posjetiteljima.


Poručio je to sa završne konferencije  u Osijeku, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, rekavši kako uređeni objekt, i njegov okoliš sada umnogome pridonose boljem izgledu povijesne cjeline Tvrđe.

Prihvatljivi troškovi iznosili su 15 milijuna kuna, od čega je 85% tih sredstava, odnosno 12,8 milijuna kuna, financirano iz Fonda Europske unije, dok je Grad Osijek za uređenje Centra iz proračuna izdvojio 5 milijuna kuna.

Osim zgrade, uređena su dva parkirališna prostora za osobne automobile i parkiralište s deset mjesta za turističke autobuse, uređena je okolna cesta i puštena u promet. Za iduće razdoblje planirano je unutarnje uređenje i opremanje same zgrade.

Vulin navodi kako se traže natječaji iz kojih bi se mogla povući europska sredstva za unutarnje uređenje.

- Generalna ideja je bila da u dijelu tih prostora bude i Turistička zajednica i sadržaji za posjetitelje, podsjetio je Vulin.

Voditeljica projekta Nataša Bošnjak je, navodeći tehničke podatke, rekla da se radi o prostoru površine 17.000 m2, od čega je 1000 m2 bruto površina zgrade, a ostalo su zeleno-pješačke površine i drvoredi unutar lokacije. Sama je zgrada, navodi, kompletno rekonstruirana u suradnji s Konzervatorskim odjelom, što znači da su joj vraćene proporcije iz vremena kada je građena.

- Sve uglavnom odiše prošlošću, što je i bio uvjet konzervatora, izjavila je Bošnjak, dodajući da je na cijelom prostoru zasađeno 86 stabala, oko 1100 ukrasnih trava, 1800 raznih grmlja i zelenila, izgrađeno je dječje igralište, tri trga, parkirališna mjesta i zgrada koja treba biti opremljena do kraja 2023. godine.

Za cikloturiste osiguran je servisni prostor i trezor kao i mjesto za budući tramvaj koji će se možda pojaviti u tom prostoru kao dodatni sadržaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!