Završena prva faza izgradnje sustava obrane od poplava u Karlovcu

28.04.2022.

13:07

Autor: Tanja Kuturovac/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Svečano obilježavanje dovršetka radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu

Svečano obilježavanje dovršetka radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U Karlovcu je završena prva faza izgradnje sustava obrane od poplava uz rijeke Koranu i Mrežnicu. Nasip je dug gotovo 6 kilometara, a od visokih vodostaja štitit će petstotinjak obitelji gradskih i prigradskih naselja. 

Čak pet velikih poplava u tri godine. Vodostaji Kupe i Korane prelazili su osam metara. U naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarča - kuće su ostale pod vodom.

- Nama bila voda do prvoga kata ovoga puta, rekla je Anka Mamuzić iz Logorišta 2017. godine.

Svaki put šteta u desecima tisuća kuna.

- Nismo imali volju za ništa. Niti imate novca, ono što čovjek bi mogao dignut kredit, uložit, u strahu ulaže čovjek, naglasila je Mamuzić.

Boks-barijere zaštitile su naselja od tri poplave, a otprije nekoliko tjedana u funkciji su pravi nasipi. 

- U roku od dvije godine on je uspješno izgrađen. Došli smo evo prije mjesec dana do uporabne dozvole, on je u svojoj punoj funkciji, ulazi u sustav obrane od poplava, rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Nasip je dugačak ukupno 5 cijelih 8 kilometara. Njegova je gradnja stajala 50 milijuna kuna, koliko je procijenjena i šteta na ovom području nastala u samo jednoj poplavi. Zato se nastavljaju radovi na sustavu obrane od poplava. 

- Ja sam uvjeren da će svih 11 mjera u idućih 4, 5 godina jer za neke mjere treba vremena, biti odrađeno i da će pitanje plavnosti od Karlovca, prema Ogulinu, ali isto tako ako se ne varam i prema Sisku biti razriješeno, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Nasip se gradi i u selima na lijevoj obali Kupe. 

- Sve ono što su proživljavali od 2014. godine naovamo, vidi se i kod njih kraj mukama, istaknuo je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

- Danas su objavljeni natječaji za nove etape Selce-Rečica vrijedni 75 milijuna kuna, rekao je Đuroković.

Sustav obrane od poplava za karlovačko i sisačko područje u cijelosti bi trebao biti izgrađen do 2027. Anka Mamuzić svoj je dio nasipa dočekala, a zbog njega je, nakon godina iseljavanja zbog poplava, u susjedstvo dobila i nekoliko mladih obitelji. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!