Završio je projekt gerontodomaćicama, a novom se nadaju i one i korisnici

14.06.2022.

14:49

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U Hrvatskoj je sve više starije populacije, kojima treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih poslova. Upravo tom problematikom bavi se Centar za održivi razvoj u Imotskom, udruga koja surađuje s gerontodomaćicama koje pomažu osobama starije životne dobi. U posljednjem projektu Centra pod nazivom "Dora donosi radost", zaposleno je 14 žena koje su vodile skrb o starijim i nemoćnim osobama na području Imotske krajine. Radi se o projektu koji je započeo 18. siječnja 2021. godine, a završio je 18. svibnja. Imali smo 107 trajnih korisnika, tako da su veliki i brojevi i potrebe, izjavila je Snježana Petrušić, izvršna direktorica Centra.

Naziv projekta odabran je kao kratica od "donesi radost", objašnjava Petrušić.

- Naše 'Dore' su stvarno donijele puno radosti u domove starijih i nemoćnih. Isto tako je projekt donio radost ovim ženama koje su se uspjele zaposliti – radi se o ranjivim skupinama, ženama 50+ godina, i s drugim poteškoćama kao što su žrtve nasilja, bivše ovisnice i slično. One uistinu jako teško dolaze do posla na tržištu rada, osobito do stalnijeg zaposlenja, kazala je Petrušić. 

S obzirom na veliki broj potrebitih starijih i nemoćnih osoba, Petrušić kaže kako je svaka gerontodomaćica prema ugovoru trebala pružiti pomoć za šest krajnjih korisnika. Međutim, ističe kako su potrebe na području Imotskog stvarno velike, pa se broj korisnika povećao.

- Žene su stizale jer su potrebe krajnjih korisnika različite pa smo kombinirali one zahtjevnije i malo manje zahtjevne korisnike da nađemo neki balans. One su to izvrsno obavile i sve se, na obostrano zadovoljstvo, uspjelo privesti kraju, ističe Petrušić te dodaje da su se Centar i gerontodomaćice s korisnicima povezali i više nego što je to uobičajeno u odnosu poslodavac/zaposlenik i krajnji korisnik.

- Naravno, to zavisi od osobe do osobe, ali je činjenica da su se dijelile i tuge i radosti te neka obiteljska veselja. Tijekom projekta je bilo puno radosti, a na kraju puno tuge što je to kratko trajalo, kazala je Petrušić. 

S obzirom da je projekt priveden kraju, Petrušić kaže kako je već poslan prijedlog projekta na novi natječaj. Centar se nada da će i ovaj projekt biti odobren, kako zbog korisnika, tako i zbog 14 žena koje su završetkom projekta ponovno ostale bez posla. Nekolicina njih uspjela je, dodaje, pronaći sezonski posao, ali nadaju se da će s novim projektom ponovno dobiti priliku za rad kao gerontodomaćice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!