Zbog ljubavi se iz Kolumbije doselila u Banovinu

14.10.2021.

15:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Leon Rogulja Mart i Maria Fernanda Jimenez Briseno

Leon Rogulja Mart i Maria Fernanda Jimenez Briseno

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako zadnjih godina mnogi odlaze iz Banovine i počinju novi život negdje drugdje, neki su ipak odlučili ostati i graditi svoj život upravo ondje. Među ostalima, tu je mladi bračni par koji je u Sisak unio dašak egzotike, naime, oni su Leon Rogulja Mart, rođeni Siščanin, i Maria Fernanda Jimenez Briseno, mlada Kolumbijka koja je zbog ljubavi prema Leonu doputovala s drugog kraja svijeta i odlučila doseliti se u Hrvatsku. 

Ovaj zanimljivi par upoznao se putem interneta i prvih sedam mjeseci održavao kontakt na daljinu. Maria Fernanda je u to vrijeme studirala međunarodne odnose u Rusiji te je odlučila posjetiti Leona u Hrvatskoj 2017. godine – tada su se prvi put vidjeli uživo i počeli vezu.

Ova simpatična Kolumbijka dolazi iz Zipaquire, grada s oko 125 tisuća stanovnika koji se nalazi u blizini glavnog grada Bogote. Kaže kako joj je to pomoglo da se prilagodi životu u Sisku koji joj se, kaže, sviđa.

- Samo fale palme, smije se Leon u razgovoru za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Zadnje četiri godine, otkad je u Hrvatskoj, Maria Fernanda uči hrvatski jezik koji uspješno svladava, a u tome joj pomaže i Leonova majka – inače profesorica hrvatskog jezika.

- Hrvatski jezik je jako težak. Njegova mama mi puno pomaže svaki dan, kaže Maria, koja je odradila i jedan semestar hrvatskog jezika na Croaticumu, u sklopu zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Osim hrvatskog, Maria Fernanda govori i ponešto ruskog, koji je učila za vrijeme studija.

Leon kaže kako je njegova obitelj odlično prihvatila Mariu Fernandu, a priznaje i kako su oboje bili sramežljivi kad su tek upoznali.

- Bilo mi je čudno nakon tih sedam mjeseci – misliš da znaš osobu i na kraju kad dođe, to je sasvim druga priča. Kad smo došli u kuću, ona je upoznala moje roditelje – oni su bili presretni, stvarno im je bilo drago i zanimljivo to kako smo se mi upoznali, priča Leon.

Vjenčali su se u Hrvatskoj, a Leon Kolumbiju još nije posjetio.

- Avion i ja smo nebo i zemlja, ali pregrmjet ćemo i to jer imam želju otići. To se ne bi trebalo propustiti, smatra.

Maria Fernanda većinu svoje obitelji i prijatelja, pak, nije vidjela 4 godine – kaže kako joj jako nedostaju, ali sretna je da su je do sada dva brata već posjetila u Hrvatskoj. Nedostaje joj i kolumbijska hrana – kod kuće u Sisku Leonu sprema svoje specijalitete, ali sviđa joj se i hrvatska kuhinja – posebice ajvar. Oduševljena je i ljepotama Hrvatske, a posebno Ninom jer je podsjeća na Kolumbiju.

- Sviđa mi se sve u Hrvatskoj, s osmijehom kaže Maria Fernanda.

Banovinu vole i ondje zasad planiraju ostati, kažu.

- Mislim da kao mladi ljudi trebamo ostati i boriti se i pokazati da se može. Ako ostarimo i dođemo do tih godina, otići ćemo vjerojatno u Kolumbiju i napraviti neku svoju oazu, kaže Leon, a Maria Fernanda se nadovezuje: "Hoću ostati u Hrvatskoj i raditi. Imam ovdje prijatelje i oduševljena sam životom ovdje. Hoću ići u Kolumbiju, ali samo da vidim svoje roditelje i prijatelje i to je to", zaključuje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!