Spremnici za ostatke voća i povrća na osječkoj tržnici

07.10.2021.

17:08

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Spremnici za biootpad na osječkoj tržnici

Spremnici za biootpad na osječkoj tržnici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prvih 100 spremnika za ostatke voća i povrća podijeljeno je prodavačima na glavnoj osječkoj tržnici. Gradska komunalna tvrtka biootpad će naknadno prerađivati, a tržnica time smanjuje troškove odvoza otpada i čuva okoliš.


Prodavači na glavnoj osječkoj zelenoj tržnici više ne moraju razmišljati što s ostacima voća i povrća. Za prikupljanje biootpada dobili su posebne spremnike.

Tako prikupljeni otpad ne završava na odlagalištu kao dosad, nego dobiva novu namjenu.

- To će se pretvarati u kompost i koristiti dalje za sadnju cvijeća i povrća, tumači Ivana Davidović, direktorica Tržnice Osijek.

Mario Turalija, direktor UNIKOM-a Osijek, kaže da će se tako povećati veliki udio reciklaže našeg otpada kroz godinu, koji je trenutno 38%. Očekuje pomak od 50 % do kraja ove godine.

Uz dva sanirana odlagališta i treće u pripremi, Osijek je prema gospodarenju otpadom u hrvatskom vrhu.

- Osijek je grad koji od svih gradova najbolje gospodari otpadom. Prvi smo grad koji je donio projekt odvajanja otpada na kućnom pragu, istaknuo je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Odvajanjem biootpada tržnica će samo na odvozu smeća uštedjeti oko 100.000 kuna na godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!