17:24 / 02.06.2021.

Autor: Hina/V.M.

Želimiru Perišu nagrada tportala za najbolji hrvatski roman

Želimir Periš, arhiv

Želimir Periš, arhiv

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Dobitnikom 14. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman proglašen je u srijedu zadarski pisac Želimir Periš, kojemu je to 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donio roman "Mladenka kostonoga".

O pobjedniku je odlučivao žiri u kojemu su bili kroatistica Andrea Milanko kao predsjednica, te kao članovi, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.


Knjigu objavljenu u izdanju nakladnika OceanMore, prosudbeni je žiri ocijenio "jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu".

- Kompleksne strukture, roman Želimira Periša 'Mladenka kostonoga' preuzima osamnaestostoljetnu prosvjetiteljsku konvenciju najave i poduke sadržaja svakog pojedinog poglavlja i poetiku pikarskog romana s likom proganjane 'vještice', 'vilenice', 'iscjeliteljice' Gile, feminističke ikone ispred svoga vremena, te ju postavlja u središte pripovjednog univerzuma na povijesno i kulturno turbulentnom prostoru od Dalmacije, Like, Istre i Hercegovine pa sve do bečke prijestolnice, stoji u obrazloženju nagrade.


Međutim, kao kontrapunkt visokoj umjetnosti, Periš uvodi pripovjedača guslara.


- Pomoću njega i njezino odbačeno drugo: folklornu tradiciju i praznovjerje, deseterac i ženski rodni identitet koji se otima patrijarhalnom kalupu, jezik ulice, krčme i gumna te predmoderne usmenoknjiževne oblike, dodaje se u obrazloženju.


Roman je to koji u 21. stoljeću nastaje kao izdanak višestrukih tradicija, pripovjedačkim žarom i obiljem sežući do Cervantesa i Rabelaisa, a bukoličkim ozračjem koje nastanjuju vile naslanja se na pastoralu.

- Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora, mišljenje je žirija nagrade.


Periš: Ludo sam sretan


- Ludo sam sretan. Malo što ispunjava toliko kao priznanje umjetničkog rada, već i zato što umjetnost u bazičnom smislu i nije utrka za priznanjem, a svakako nije natjecateljska disciplina, rekao je o nagradi Želimir Periš, napominjući da je još sretniji jer njegova knjiga "nije uobičajeno popularno romaneskno rješenje, već povremeno forsira manje očekivanu formu i ideju, nasljeđuje zaplet od žanrovske književnosti, formu od eksperimentalne, a teme od tzv. visoke književnosti, pa sve zajedno postaje kupus, točnije: čušpajz".


Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. a uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj joj je promocija izdavaštva.


Ove godine u finalnoj su utrci za nagradu, uz Periša, bili Ivana Bodrožić ("Sinovi, kćeri", Hermes naklada), Ivan Vidak ("Radio Siga", Sandorf), Zoran Ferić ("Putujuće kazalište", V.B.Z.) i Darko Šeparović ("Pristanište", Fraktura). Prošle godine najboljim je proglašen roman "Proslava" pisca Damira Karakaša u izdanju OceanMora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!