Ženska berba grožđa

19.09.2021.

07:05

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Tanja Kuturovac

Ženska berba grožđa

Ženska berba grožđa

Foto: HRT / Dnevnik

U ozaljskom kraju, točnije Vrhovcu, tradicionalno se održava berba grožđa u kojoj sudjeluju - samo žene. Vlasnik tvrdi da vino od grožđa koje je brala ženska ruka ima posebnu emociju, a iza svega se krije i zanimljiva obiteljska priča.

50-ak žena spremno čeka znak za početak berbe. Pred njima je vinograd sa 7 tisuća trsova frankovke.

- Malo posao, malo zabava, da se ljudi malo podruže, i nešto korisno naprave. Ovo je zanimljivo, ovo samo štockaš. Već smo tu iskusni svake godine dolazimo u berbu kod Šoštara, kažu žene.

Samo žene u vinogradu - u obitelji Šoštar nije slučajnost, iako je slučajno počelo. Pradjed je 1914. kao austrougarski časnik morao na bojište u Galiciju, pa je vinograd ostavio supruzi i tada dvogodišnjoj kćeri.

- Moja prabaka morala je te godine se nekako snaći i sama organizirati berbu i uspjela je skupit 10-ak, 15-ak seoskih žena. Dvije godine su one uspješno odradile berbu i napravile vino, ističe Elvis Šoštar, vinar. 

I bila je to također frankovka. Tradicija se u obitelji nastavlja. Vlasnik vinograda nada se da će od ove berbe dobiti pet tisuća litara crnog i tisuću litara vina rose. Za žensku berbu ni u budućnosti ne treba se bojati. Četverogodišnja Elena Šoštar ima četiri godine i već bere.

Vina iz ovog, ali i iz drugih podruma na području Vrhovca, Vivodine i Ozlja - odlična su podloga za razvoj gastro i enoturizma. Uostalom, ovdje je 80 hektara zemlje pod vinovom lozom. Bonus su priče poput ove o ženskoj berbi zbog čega je ovaj rose ipak drukčiji od svih drugih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!