Žive sami na otoku, ali imaju svoje dobročiniteljice

28.06.2021.

14:50

Autor: More, HTV

Igor Filipi živi sam na Dugom otoku

Igor Filipi živi sam na Dugom otoku

Foto: More / HTV

Stanovnik malog mjesta Sali na Dugom otoku Igor Filipi živi sam – djeca i unuci su mu rasuti po svijetu i dođu ga posjetiti ljeti i za važne obiteljske datume. No zato Igor za svakodnevnu pomoć ima Biserku - jednu od otočkih dobročiniteljica. 

Gerontodomaćica Biserka Beverin trenutno ima šest korisnika koje obilazi svakodnevno, po potrebi i više puta na dan.

- Vodim brigu o njihovom izgledu, domaćinstvu, pomoć pri svakodnevnim potrebama. Ponekad ne radim ništa, samo popijemo kavicu, popričamo. Njima je najviše problem to što su usamljeni, nemaju s kim popričati, objašnjava Biserka.

Otočanka Zorka Frančeskini kaže kako joj Biserkino društvo puno znači – ne toliko za pomoć u kući, koliko za svakodnevnu priču i druženje. Unatoč obvezama, svako joj jutro dođe, donese kruh i potrepštine.

Ipak, ovakva vrsta pomoći ne rješava sve probleme starih i usamljenih otočana. Bilo bi dobro da barem jednom dnevno imaju dostavu toplog obroka, a poseban problem su bezbrojne stepenice koje vode do mjesne ambulante i zubara – nesavladive za onog tko se teško kreće. Biserka smatra kako je to sljedeći zadatak koji njihova zajednica mora riješiti.

Osim Biserke, u Salima je zaposlena još jedna gerontodomaćica Marijana Buturić, koja također obilazi po šest korisnika.

- Zauzvrat dobijem uvid u njihov život, dobijem emociju – na dane se smijemo, na dane plačemo. S njima proživljavam nešto što se njima događa u životu. Koliko god se ja trudim, opet više dobijem nazad, priča Marijana za HTV-ovu emisiju More.

Projekt "Šjore za otok" koji zapošljava nezaposlene žene starije od 50 godina, osmišljen je prošle godine u LAG-u Mareta, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Cilj mu je osnažiti žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

- Uspjeli smo zaposliti četiri žene – dvije na Dugom Otoku, jednu na Silbi, i jednu na Ižu. Dvije gospođe imamo zaposlene na području grada Zadra, priča Sanja Rukavina, voditeljica LAG-a Mareta.

Nakon edukacije, gerontomaćice su dobile posao na godinu dana.

- Nadamo se da će po završetku projekta naći posao ili u nekom domu umirovljenika, ili samostalno, zaključuje Sanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!