"Živjeti sretnije i zahvalnije"

25.08.2022.

19:44

Autor: Matea Krmpotić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

"Živjeti sretnije i zahvalnije"

"Živjeti sretnije i zahvalnije"

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

"Unatoč teškoćama i preprekama, može se živjeti sretnije i zahvalnije" misao je vodilja mladog riječkog pisca Jana Bolića koji boluje od progresivne spinalne mišićne atrofije. Samo s jednim funkcionalnim prstom, napisao je pet knjiga. Trenutačno se u Rijeci o njemu snima dokumentarni film.

"Živi svaki dan kao da je posljednji" može zvučati isprazno, ali kada to kaže mladi autor Jan Bolić - itekako je autentično. Svakodnevno nas, na društvenim mrežama, ali i u svojim knjigama, uči o ljepoti života i zahvalnosti.

- Mislim da bez obzira koliko teško bilo u životu, mislim da se može živjeti sretnije i zahvalnije, ako to sami želimo, kaže Jan Bolić.

Život s dijagnozom progresivne spinalne mišićne atrofije zahtijeva mnogo snage i odricanja, ali, kaže Janova majka, snimanje filma i druženje s filmskom ekipom nije im nikakav problem.

"Životi Jana Bolića" - dokumentarni film u nastajanju, ispričat će inspirativnu, intimnu, emotivnu priču koja ostavlja bez daha.

- Ovo je tek početak snimanja. Materijal je dosta zahtjevan, želimo imati vremenski tok praćenja njegova života. Radit s Janom je škola. On je lik koji ne glumi činjenicu da svaki dan kad se digne - da se diže s osmijehom, kaže Anđelo Jurkas, redatelj dokumentarnog filma Životi Jana Bolića.

Zaista je tako. Jednom je prilikom Jan rekao - "mogao sam izabrati pretvoriti život u bolest". Ali nije. I upravo je u tome njegova snaga i veličina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!