Život na Lastovu

02.02.2023.

19:59

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik/IMS/HRT

Život na Lastovu

Život na Lastovu

Foto: HTV / HRT

S otoka Lastova, kao i sa svih naših udaljenih otoka, stanovništvo odlazi već desetljećima. Stoga veseli podatak da je na našem najudaljenijem naseljenom otoku, u dječjem vrtiću čak 36 mališana. Zbog posla, na otok se nedavno doselila i jedna mlada obitelj.

Ljepota Lastovskog otočja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Možda je i izraženija zimi kad je sve tiho i pusto. Najživlje mjesto na otoku tada svakako je dječji vrtić ''Biser Lastova''.

Roditelji vole primjerenu skrb koju djeca dobivaju u vrtiću i ne smatraju da se razlikuje od gradskih vrtića.

Nova ravnateljica vrtića Tarita Mašković nedavno je stigla iz Zagreba. Muž je dobio posao u pošti. Smjestili su se u općinskom stanu.

- Ne samo ja i muž, nego i dijete i pas, sve sam dovela, da neobično, ali nekako imam osjećaj da je i prirodno, jer suprug je porijeklom s Korčule, ja sa Šolte, oboje smo rođeni u Splitu i nakon svakog godišnjeg što idemo stariji nekako nam se teže vratiti u Zagreb, kaže.

Većinu radnog vremena ipak radi kao odgojiteljica, i nju je iznenadio velik broj djece.

- Kad su mi rekli da dođem na Lastovo ja sam mislila da ih ima petero, pa sam rekla super, ali sam se stvarno iznenadila i drago mi je jer je to jedan dobar pokazatelj. Ovdje se zna tko ima djece i koliko će ih biti, i sigurno ćemo još par godina imati tako veliki broj djece, dodaje.

Kvalitetan dječji vrtić jedan je od osnovnih uvjeta za privlačenje mladih obitelji na daleki otok.

- Mislim da ljudi sve više prepoznaju način života koji je malo mirniji, koji je malo ugodniji nego život u gradu, tako da ima i primjera mladih obitelji koje dolaze ovdje, navodi načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić

Maleni Lastovci imaju sve što im je potrebno, no zbog djece s teškoćama Tarita Mašković predlaže osnivanje stručnog tima sa psihologom, defektologom i logopedom koji bi redovito obilazio djecu ne samo na Lastovu nego i na drugim otocima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!