Život u domu za starije

17.12.2021.

07:14

Autor: Kod nas doma/HTV

Gospođa Ivanka Mijić posljednje tri godine živi u domu za starije osobe.

Gospođa Ivanka Mijić posljednje tri godine živi u domu za starije osobe.

Foto: Kod nas doma / HRT

"Ja ovdje ne mislim ni o starosti, ni o umiranju. Ja sam to prihvatila kao nešto sasvim prirodno i normalno. Ja znam da smo mi tu na čekanju, ali to mene ne opterećuje" - ovako razmišlja gospođa Ivanka Mijić koja posljednje tri godine živi u domu za starije osobe. Odlučili smo je posjetiti na njen 75. rođendan.

- Nisam uopće svjesna da ja imam toliko godina. Ja se puno mlađe osjećam. Ja u duši mislim da bih mogla sve, ali noge ne dozvoljavaju - smije se.

Gospođi Ivanki suprug je preminuo prije 15 godina. Život koji vodi u domu koji vodi, kaže, puno je bolji od samoće u stanu. Ovdje je jako zadovoljna. Ima sve što joj treba, ali premalo vremena za sve svoje aktivnosti i interese.

- Premalo vremena jer moj dan zbilja traje 24 sata. Ja nisam od onih koji idu rano leći. Ja znam do 1, 2 čak u noći, ako me nešto zanima - kaže za emisiju Kod nas doma.

Internet joj nije problem, aktivna je na društvenim mrežama gdje ima 3000 prijatelja. Djeca i unuci često je posjećuju, uživa i u izlascima sa svojim prijateljima. A stigne baciti pogled i na TV program.

- Gledam "Kod nas doma", normalno, to mi je najbolja emisija. Volim dinamiku, ima kuhanja, glazbe, zanimljivih gostiju - kaže.

Gospođa Ivanka obožava kuhati, no to u domu ipak ne radi. Zato je predstavnica stanara za poboljšanje prehrane, a hrana je - kaže - izvrsna. Inspiracija joj je život i ljubav prema svemu, pa piše i pjesme.

"Shvatila sam sada tek, koliko je kratak život, pa i vijek. I da vrijeme suhog zlata vrijedi, sve se više rasipa, a sve manje štedi" - kažu stihovi jedne od njenih pjesama.

Ono što je najvažnije je da je gospođa Ivanka sretna. A sreću možda i nije toliko teško naći.

- Najiskrenije kažem da sam jako, jako sretna. Svaki čovjek mora naći u životu nešto što ga privlači. Bilo što to bilo. I ljudi bi se trebali prepustiti onome što žele. Bez obzira jesu li u domu ili vani. Treba raditi ono što voliš - poručuje.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!