Život u SOS Dječjem selu Lekenik

05.03.2022.

07:30

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Martina Klaić

Kuća u SOS Dječjem selu Lekenik

Kuća u SOS Dječjem selu Lekenik

Foto: HTV/IMS / HRT

SOS Dječje selo Lekenik, nadomak Siska, punih 28 godina dom je djeci bez roditeljske skrbi. Trenutačno ih je ondje 72. Iako ne odrastaju uz biološke roditelje, imaju svoju SOS mamu i tetu koje im nastoje osigurati sve za bezbrižan rast i razvoj. 

Svaka od kuća u SOS Dječjem selu dom je brojnim mališanima. U jednu od njih prije šet godina stigla je Grozdana - SOS mama. 


- To je poziv, nije zanimanje. To jednostavno osjetite da li to možete ili ne možete, kaže nam Grozdana Kovačević, SOS mama. 


Djeci je, ističe, napotrebnija ljubav i sigurnost koju ovdje imaju i gdje su zaštićeni od svega onog što nije dobro za njih. 


Zajedno s SOS tetom, SOS mama Grozdana brine se o petero djece - tri dječaka i dvije djevojčice. 


- Četvero je školaraca i djevojčica je vrtićanac. Mi smo vam jedna vesela ekipa, puno smo u svakakvim aktivnostima, ističe ova SOS mama. 


Trude se u Dječjem selu Lekenik omogućiti djeci sve što im je potrebno za rast i razvoj. Pa se tako u ovom društvenom centru provodi 20 aktivnosti. 


- Od rock benda, učenja sviranja violine, gitare, bubnjeva, dramske sekcije, malo kazalište bajki, hoby arta s izradom radova u keramici, u svili, tu su i novinarska, šahovska sekcija, robotika, kaže nam Mario Čović, direktor SOS Dječjeg sela Lekenik.


 U sve su aktivnosti uključena i djeca iz lokalne zajednice, čime se potiče integracija djece iz samoga sela. 


- Naša djeca igraju u nogometnom klubu. Imali smo nedavno jednog našeg dječaka koji je prvi puta zaigrao za prvu ekipu nogometnog kluba Lekenik. Tu je i vrlo kvalitetan taekwondo klub, rekao je direktor SOS Dječjeg sela. 


Kada završe osnovnu školu, djeca sele u zajednice mladih - one u Velikoj Gorici i Zagrebu. Brigu o 22 djece, koja su trenutačno ondje, preuzimaju odgajatelji.


- Nastojimo da ta djeca, ti mladi koji odu iz zajednice mladih, da danas-sutra budu dobri ljudi. Mislim da je to najvažnije da budu dobri ljudi, pošteni ljudi, da mogu živjeti od svoga rada, da budu odgovorni kako prema sebi tako i prema drugima, ističe Danica Gvojić, voditeljica SOS Zajednice mladih Velika Gorica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!