"Zlatne ruke kuću grade"

28.08.2021.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

"Zlatne ruke kuću grade" - projekt namijenjen pripremi osoba s invaliditetom za tržište rada

"Zlatne ruke kuću grade" - projekt namijenjen pripremi osoba s invaliditetom za tržište rada

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osobe s invaliditetom teško su zapošljiva skupina i zbog pandemije mnogi su ostali bez posla. Osječki športski klub osoba s invaliditetom "Dlan", uz pomoć županije pokrenuo je projekt "Zlatne ruke kuću grade", namijenjen pripremi osoba s invaliditetom za tržište rada.

Još donedavno Osječanka Kristina Ćosić bila je bez posla. A onda je čula za projekt "Zlatne ruke kuću grade" i prijavila se. Dosada je kroz projekt zaposleno 15 osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom oslanjaju se na ona osjetila koja im omogućava njihovo zdravstveno stanje, pa tako mnogi oštećena vida i sluha imaju istančan osjet ruku - mnogi bi rekli "zlatne ruke". Kristina je već dobila posao medicinske maserke.

Projekt je prepoznala i poduprla Osječko-baranjska županija s 20 tisuća kuna, s kojim je udruga, među ostalim, nabavila potrebnu opremu.

- Kupili smo opremu, stol za masažu, ulja, posebno za refleksoterapiju određenu opremu, rekao je Željko Bosilj, direktor ŠKOSI "Dlan", Osijek.

- Kroz ovaj projekt želimo stvoriti pretpostavke za osobe s invaliditetom da riješe svoju životnu egzistenciju i da se lakše zaposle, istaknula je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a.

Projektom su udareni temelji za nastavak edukacija, već od jeseni. Planiraju i proširiti vrste obuka.

- Možemo prijeći na nekakva pomoćna ugostiteljska zanimanja kao što su recimo kanape majstor, izrađivač različitih sendviča, palačinki, kaže Bosilj. 

Cilj je da osobe s invaliditetom, stječući zanimanje mogu osigurati egzistenciju svojoj obitelji. I ono najvažnije, da poput Kristine, postanu ravnopravni i konkurentni na tržištu rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!