Zlu ne trebalo: u pulskim skloništima zaklon bi moglo pronaći oko 6.000 ljudi

17.03.2022.

16:24

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/HRT

Ovo sklonište može izdržati i nuklearni napad

Ovo sklonište može izdržati i nuklearni napad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S obzirom na ratno stanje na istoku Europe, i mnogi su gradovi u Hrvatskoj krenuli u provjeru svojih sustava za stanje ugroze ili rata. Takvi sustavi su i skloništa. Pulska skloništa dijele se na ona povijesna, od kojih mnoga nisu u funkciji, te na ona moderna i uređena koja mogu izdržati i nuklearni napad. U slučaju ugroze ili rata, u tim modernim skloništima zaklon bi moglo pronaći oko 6.000 ljudi, dok bi se još dvadesetak tisuća moglo zbrinuti u tunelskim skloništima. To nije dovoljno za cijelo stanovništvo grada, no ipak je više od hrvatskoga prosjeka.

Pula počiva na sedam brežuljaka, a svi su premreženi podzemnim skloništima i tunelima. Ljudi misle da je većinu podzemnih skloništa u Puli izgradila Austrougarska, ali nije, nego Italija. Poput onog ispod pulske bolnice, koje je, čini se, posljednji put u uporabi bilo devedesetih godina.


Sklonište u Divkovićevoj ulici ima autonomnu ventilaciju i napajanje. 


- Ovo je jedan od dva generatora u nuždi koji se koristi za rasvjetu ako nestane struje, pokazuje Marijan Kaurić, voditelj Odsjeka zaštite, Grad Pula.


Ovo sklonište može izdržati i nuklearni napad, a u njemu se nalazi i 200 kreveta. Tu je i sanitarni čvor te prostor za skladištenje otpadnog materijala.


Pula ima 36 tako uređenih skloništa. 


- U skloništima pojačane zaštite sklonište može naći 6.000 i nešto ljudi, kaže Slavica Jelovac, pročelnica Upravnog odjela za Opću upravu i mjesnu samoupravu Grada Pule.


Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!