Znanstvenica u dvorcu u Zagorju

01.11.2022.

07:09

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dvorac u Zagorju

Dvorac u Zagorju

Foto: HTV / HRT

Iako je dosta dugo u mirovini, Mirna Flögel-Mršić pionirka je u istraživanju stresa koje je provodila 90-ih godina i tijekom Domovinskog rata te je vrlo citirana u svijetu znanosti. Živi u dvorcu u Svetom Križu Začretju, vlasnica je bogate kulturne zbirke, a trenutno se bori s održavanjem velebnog zdanja.

U srcu idiličnoga zagorskog mjesta vremenu prkosi kasnobarokni dvorac kojemu su vlasnici bili Vranyczanyjevi, Keglevići, obitelj Sermage. Danas u ovom velebnom zdanju živi umirovljena profesorica i znanstvenica Mirna Flögel-Mršić.

- Kako živim? Razgovaram sama sa sobom, s prošlošću, čudim se situaciji, imam društvo pauka i miševa, govor Flogel Mršić,umirovljena profesorica i znanstvenica.

Početkom 21. stoljeća obitelj je tadašnju ruševinu obnovila te sačuvala vrijednu kulturnu baštinu.

- Kupila sam dvorac koji je bio samo ruševina, imao je zidove i temelje i zaključila sam da ga se može lijepo urediti i to sam napravila, naglašava Flögel-Mršić.

Profesorica Mirna redovito je ovdje organizirala i koncerte, izložbe, znanstvene kongrese. 

- Gospođa Mirna je zadužila cijelo mjesto jer je ovdje dovela vrhunske koncerte, umjetnike, rekao je Franjo Kučko, susjed.

Istraživala je stres tijekom Domovinskog rata, dobitnica je brojnih nagrada. Stvorila je novu granu molekularne biologije - glikobiologiju.

- Primijetila sam neobične molekularne promjene naših branitelja i shvatila sam da je to posljedica stresa tijekom rata. Shvatila sam da su šećeri kod njih koji tvore molekule drugačije replicirani nego kod drugih ljudi, naglašava Flögel-Mršić.

Stres je bio tada kao i danas - uzročnik teških bolesti, depresije i problema. 

- Glikobiologija je prihvaćena u svijetu, a danas je posebno aktualna jer je danas stres opće stanje u kojem se ljudi nalaze. Nije to onaj ratni stres koji sam ja istraživala već stres prilika i borbe za egzistenciju, istaknula je.

Danas se brine o dvorcu, čuva naslijeđeno i bori se s golemim troškovima. No ponosna je na kulturnu baštinu koju štiti od zaborava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!