Znate li broj trsatskih stuba?

16.08.2022.

07:03

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/HRT

Znate li broj trsatskih stuba?

Znate li broj trsatskih stuba?

Foto: HRT / HRT

Priča trsatskih stuba seže u 1531. godinu kada ih je izgradio Petar Kružić, uskočki junak i kapetan Klisa. Turistima u Rijeci ove su stube nezaobilazni izazov.

Pogled s vrha Trsatskih stuba, unatoč tomu što su pravi fizički izazov, isplati se doživjeti. S obzirom na to da je Trsat na popisu "top 5" destinacija u Rijeci, turisti najčešće biraju upravo ovaj - najbrži put iz središta Rijeke. Ima i onih hrabrijih koji po stubama odluče trčati.

Trsatske stube spajaju Rijeku, Sušak i Trsat. Uz njih se vežu brojne legende. Jedna od njih kaže da ih je vrag u ljutnji razbio kako ih nitko nikada ne bi točno izbrojao. Posljednji je podatak da Trsatskih stuba ima 561.

Rijeka je ove godine oborila turističke rekorde - u prvih sedam mjeseci ostvareno je 21% više noćenja u odnosu na referentnu i rekordnu 2019.

- Brojni gosti koji dolaze u Rijeku posjećuju top 3 i top 5 destinacija. Jedna od njih je i Trsat, a kako doći nego stubama? Volimo promovirati da se ide Trsatskim stubama, naglasio je Dominik Damis, TZ grada Rijeke.

Mnogi Riječani upuštaju su u avanturu brojenja stuba, no, zanimljivo, svatko dobije drugačiji rezultat. Zbog toga im se, dandanas, ne zna točan broj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!