Znate li što je coklja?

14.07.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Coklja fest u Otočcu

Coklja fest u Otočcu

Foto: HTV / HRT

Vuna je dobra i zimi i ljeti. Bilo da je dio odjeće ili obuće. Ličani to dobro znaju pa manifestacijom Coklja fest u Otočcu nastoje svoju tradicijsku obuću predstaviti u novom ruhu. 

Coklja je lička univerzalna obuća koja prema potrebi može biti i papuča i radna obuća.

- One su se razlikovale od sela do sela, imale su svoju boju, svoju mustru, malo je ipak bilo drugačije, ali svi su imali coklju. Još su se potšivale s gumom, to se nosilo ljeti i zimi, kaže Anka Kostelac iz Otočca.

Kaže gospođa Anka kako je originalnu lešćansku coklju teško izraditi jer više nema pravog sukna, odnosno vunenog platna koje se ručno radilo i tuklo na Gacki. Mlade danas ta tradicija ne zanima.

- Neće nitko to raditi, nije to lak posao. Koliko treba za jednu coklju? Bogme puno treba, trebaš prvo ošišati ovcu, pa oprati vunu, pa očešljati, ima tu posla i posla, objašnjava Kata Banić iz Kutereva. 

No i danas se coklja nađe na ličkim nogama, osobito na selu.

- Da, da, dok sam bio klinac. Tko je radio? Baka. Mislim da su nekada u svakom selu imali ljudi coklje, kaže Srećko.

Organizatori festivala coklje učinili su i dizajnerski iskorak pa tradicijsku coklju nastoje prilagoditi vremenu.

- To je stvarno nešto neprocjenjivo, da se vidi da se može svojim rukama stvoriti veliko bogatstvo. Samim time čuvamo tradiciju i upućujemo da se na toj tradiciji može krenuti u budućnost, poručila je Danijela Tonković, organizatorica, Kulturna udruga Baštinica, Otočac.

Malo tradicije s vunom, malo s glasom i plesom, malo s konjima, a malo i s knjigom. Uz coklju se i čitalo i promoviralo u jedinom otočkom book kafeu, koji nastoji još jednu stvar izvući iz zaborava. Knjigu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!