16:32 / 04.06.2021.

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Znate li što je „Lapis lazuli“?

Duhovni krajolici u boji beskraja

Duhovni krajolici u boji beskraja

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku otvorena je izložba akademske slikarice Nikoline Šimunović. Predstavila se s 50 djela iz novog ciklusa „Lapis lazuli“, koji je nastajao u posljednje tri godine. Njime simbolično obilježava i 20 godina izlaganja.

Lapisl lazuli ime je poludragog kamena iz kojeg se dobivala najdragocjenija plava boja u povijesti slikarstva . To ime dala je Nikolina Šimunović svojoj izložbi jer plava boja dominira na njezinim ovaj put monumentalnim platnima.


Ekipa Vijesti iz kulture obišla je izložbu:

Za Nikolinu Šimunović je to boja beskraja, slobode, ona je eter u kojem plivaju imaginarni motivi , unutarnji svijet , njezini duhovni krajolici… 


- Izložba je dnevničkog karaktera, znači prenosim sebe i svoje osjećaje na platno, svoje doživljaje okusa i mirisa, kaže umjetnica.


Svoje doživljaje na platno prenosi kompleksnom tehnikom.


- Od samog početka radi tehnikom kolaža. On ta svoja platna prošiva, dodaje neke druge stare radove u njih, uklapa u nekakve nove cjeline, a tu je naravno i podloga - ono tradicionalno slikarstvo, ističe kustosica izložbe Anita Ruso.

Uz slike, Nikolina Šimunović predstavila se i skulpturama, prošle godine nastale su one u staklu.


- To se kuhalo već jedno vrijeme u glavi i sada sam napokon to realizirala. Inače, u slikama koristim te transparentne površine tako da mi je medij stakla najviše legao, uz sve ovo što sam do sada radila, tako da se i kroz njih provlači i kolaž i plava boja i glazura, one su onako transparentne, prozirne, objašnjava Nikolina Šimunović.


Ovom izložbom u umjetničkoj galeriji Nikolina Šimunović obilježava dvadesetu obljetnicu izlaganja, predstavlja svoje tri plodonosne godine. Svjedočimo rasplamsaloj, ekspresivnoj energiji kojom stvara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!