Znate li što je perjana?

28.09.2022.

20:11

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Perjana u Komuševcu

Perjana u Komuševcu

Foto: HTV / HRT

Donosimo priču o sipanju perja ili perjani - običaju u selima središnje Hrvatske vezanom uz rođenje djeteta. Kuća i dvorište obitelji u koje je stigla prinova zasipa se perjem, a posljednjih godina i vrpcama. Tako i u moslavačkom selu Komuševcu.

Punu prikolicu plastičnih vrpca i jastučnice s perjem dovezli su pred kuću obitelji Perčec u okolici Čazme prijatelji i rodbina kako bi obilježili rođenje malenog Jakova. Nekoć se sipalo samo perje - simbol radosti i sreće zbog novorođenog djeteta. No potiskuje ga plastika.

- Već dugo nema perja, teško ga je nabaviti. Ti običaji pomalo odumiru, ali mi još držimo do toga, kaže Dario Perčec, Komuševac.

- Svakakvog materijala ima. Prvih dvije tri minute će se gazda ljutiti, ali bit će sve u redu, kaže Mladen Juha, Komuševac.

- Kako smo se skupili za nasipati, tako ćemo se valjda skupiti i za očistiti, kaže Domagoj Ruškovec, Komuševac.

Zasuti su dvorište i dio kuće, a zvukom prastare vatrogasne sirene obilježen je dolazak na svijet novog člana obitelji. Za domaćina Juricu sipanje nije iznenađenje.

- Očekivao sam. Bit će čišćenja, ma dobro je nije strašno, kaže Jurica Perčec, Jakovov otac.

- Ma nek' se sipa. Ne ljutim se, to je naš običaj. Perja više nitko nema, nema baka koje su to čihale večerima, tako da ga je sve manje, kaže Ivica Perčec, Jakovov djed.

Domaćini su cijeli dan pripremali zakusku kako bi počastili cijelo selo. No, nažalost, i ovdje je, kao i u ostalim selima diljem Hrvatske, sve manje stanovnika. U Komuševcu je ove godine preminuo 31 stanovnik, a Jakov je tek šesto novorođenče pa tko onda sipanjem ne bi obilježio takav događaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!