Zrinko Miličić najbolji hrvatski orač

09.08.2022.

09:02

Autor: Renata Waldman/Plodovi zemlje/I.Z./HRT

Zrinko Miličić iz Radikovaca

Zrinko Miličić iz Radikovaca

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U Čepinu nedaleko od Osijeka održano je 17. županijsko natjecanje u oranju. I to - kao i uvijek - u dvije kategorije plugova: ravnjacima i premetnjacima. Revijalno je nastupio i Zrinko Miličić iz Radikovaca koji će nas ove godine predstavljati u Irskoj na Svjetskom natjecanju orača. 

Sparina, vrućina i tvrdo tlo nisu išli na ruku oračima

- Prije svega to je edukacija na otvorenome, edukacija na njivi i kao tako smo ovo natjecanje zamislili od samih početaka od 2003. godine kad smo uz potporu Ministarstva poljoprivrede i uz potporu Savjetodavne službe krenuli prema organizaciji ovog natjecanja najprije na županijskoj razini, a onda i na državnoj razini, poručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

- Ovo natjecanje je važno, jer se tu stvarno pokazuju naši najbolji orači koji će svoje znanje i sve što oni znaju o oranju pokazati i prikazati drugima. Znači, osim što je natjecateljskog karaktera ono sigurno ima i edukativan karakter, jer i drugi poljoprivrednici mogu pogledati način kako se to ore, istaknuo je Silva Wendling.

Plugovima ravnjakom i premetnjakom. Nisu slučajno naše njive danas uređenije i imaju veći prinos u odnosu na vremena kada nismo imali ovakvu tehnologiju i educirane orače.

- Oranje je jedno od najbitnijih funkcija u poljoprivrednoj proizvodnji. Ono što pričaju o nekoj reduciranoj proizvodnji, ja mislim da to ne stvara prinose. A oranje je, mislim da je, jedno od najbitnijih procesa u početku proizvodnje bilo povrtlarske, ratarske, rekao je načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac.

A u i dalje osnovnoj agrotehničkoj mjeri - oranju plugovima - natjecatelji su snage odmjerili na OPG-u Tomislava Leke, u Općini Čepin, jednoj od onih koje su u vrhu po broju hektara u poljoprivrednoj proizvodnji. Sparina, vrućina i tvrdo tlo nisu išli na ruku oračima. Koji su morali paziti na mnogo toga da bi osvojili titulu najboljega.

- To su prije svega ulaz, čistoća brazde, ravnomjernost svake brazde, pravac, smjer i naravno u konačnici samo vrijeme. Dakle, ukupno vrijeme za izorati ovakve parcele je tri sata. U kategoriji pluga premetnjaka parcela je dimenzije 24x16, a dok je u kategoriji plugova ravnjaka ona širine 20 metara, kazao je Majdak. 

Publici i pomagačima bilo je uzbudljivo

- Ima dosta ocjena, moram paziti na svaku ocjenu. trojica smo, pa dogovaramo prosječnu ocjenu. Dakle, 15 elemenata koji se ocjenjuju. Svaki element je jako zahtjevan i poseban za sebe, poručio je sudac Đuro Cerovčec.

Zrinko se ovaj put nije morao brinuti za bodove. Prije dvije godine, kada je, zbog pandemije, održano posljednje državno natjecanje, bio je najbolji u kategoriji premetnjaka. Pa će ovaj put boje Hrvatske braniti na Svjetskom prvenstvu orača u Irskoj.

- Bilo je dosta treninga i odricanja. Trebalo je dosta vremena i naučiti i prilagoditi se takvom oranju da bi se došlo do takve titule, kazao je Zrinko Miličić, Radikovci.

Njoj se nada i Luka koji je, unatoč svojim godinama, ostvario odličan uspjeh. I bio drugi u Čepinu.

- Prije dvije godine sam upisao Poljoprivrednu školu, četiri godine, agrotehničar. Srednja škola me dovela na ovo natjecanje zato što sam se dobro pokazao i nadam se da će tako i ostati, naglasio je Luka Boro, Donji Miholjac.

- Najviše nas veseli kada stvorimo neku suradnju sa srednjom školom s mladim dečkima. Kad vidiš da ovo natjecanje nije samo tradicija i okupljanje što bi neki rekli, narodno veselje, nego da ima natjecateljski karakter, rekao je predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraj Klarić.

Pa je i publici i pomagačima bilo iznimno uzbudljivo. Navijali su za svoje favorite, ali i pomagali im savjetima. Volja, trening, plug i traktor, ističu ovi ratari, ključni su za uspjeh. Najbolji u kategoriji ravnjaka bio je Mihael Sklizović iz Rakitovice, a u kategoriji premetnjaka Stjepan Mojzeš iz Podgorača.

- Ovdje sam došao da bi nešto naučio. To mi je već šesta godina zaredom. Osim korone kad je bila, istaknuo je Stjepan Mojzeš iz Podgorača.

- Ja sam u najstarijoj kategoriji, naši stari su orali konjima i oralo se s ravnjakom, a sve novo danas je tehnologija otišla naprijed i sam kod kuće koristim obrtač plug, ali ovo je jedina disciplina, koja se mora održati i mora biti na dobrim temeljima da bi se ostvario kvalitetan prinos, dodao je Mihael Sklizović iz Rakitovice.

I ovoga su puta dva mlada poljoprivrednika, iskusna orača, pokazala da je iznimno važno brzo i kvalitetno obraditi tlo. Ali i biti vješt u svladavanju problema. Svoje će znanje pokazati na državnom natjecanju u Prelogu, a dogodine možda i na svjetskom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!