Županja posjetiteljima nudi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije

03.09.2022.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/M.M./Regionalni devnik/IMS/HTV/HRT

Županja posjetiteljima nudi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije

Županja posjetiteljima nudi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Županja je bogatija za još jedan turistički sadržaj. U kući za odmor "Šokačka lady" obitelj Maroševac, posjetiteljima se nudi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije. Kuća je opremljena vrlo vrijednim namještajem, starijim više od stotinu godina. Pojedini komadi nasljeđe su obitelji, a neke su kupili, pomno ih odabirući.

Ruralnoj kući staroj više od 100 godina Marko Maroševac udahnuo je novi život.

- Kupili smo ovu kuću koja je bila tradicijska, vrijeme je stalo još tih 30-ih godina prošloga stoljeća i željeli smo ju sačuvati takva kakva je, rekao je Marko Maroševac, konjogojac iz Županje.

Većinu namještaja u kući su naslijedili, nešto su kupili, a najponosniji su na ostavštinu poznate Županjke tzv. "Šokačke lady".

- To je bila Katarina Hepburn poznata Županjcima. To je bila naša Županjka koja se udala za industrijalca Freda Hepburna i od jedne Šokice postala je lady odnosno dama engleska, ističe Maroševac.

U krevetu u kojemu je nekada spavala, turisti se mogu na tren vratiti u prošlost.

Kuća za odmor obogatit će turističku ponudu Županje.

- Osim smještaja možemo dogovoriti vožnju zapregom, jahanje konja, razgledavanje zavičajnog muzeja Stjepana Grubera, našu crkvu, kaže Maroševac.

Marku je oduvijek želja bila ostati u Slavoniji. I zato je prije nekoliko godina stalni posao u uredu mijenjao je za seoski život. I kaže - nije požalio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!