Zvonejski zvončari krenuli u tradicionalni pohod u Rukavac

29.01.2023.

14:54

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zvonejski zvončari krenuli u tradicionalni pohod u Rukavac

Zvonejski zvončari krenuli u tradicionalni pohod u Rukavac

Foto: HTV / HRT

Duh karnevala u okolici Rijeke. Zvonejski zvončari nastavili su svoju višestoljetnu tradiciju i krenuli u tradicionalni pohod u Rukavac. Uz Rukavačke, zvončari iz Zvoneće jedini su iz općine Matulji koji idu samo na svoj pohod, odnosno ne sudjeluju u zvončarskim smotrama i karnevalskim povorkama. Na ruti ih je dočekala i HRT-ova Ivana Perić. 

- U selima ih dočekuju s fritulama, kroštulama, vinom i toplim čajem. Oni tu malo stanu, okrijepe se i krenu dalje. Zvonejski zvončari jedni od najstarijih zvončarskih grupa. Specifični su jer osim uobičajene odjeće zvončara nose i klobuk s ružicama. Ima ih čak 80 na svakom klobuku. Druga specifičnost je da oni ne idu po zvončarskim smotrama i ne sudjeluju na Riječkom karnevalu, rekla je Perić. 


Današnji posjet zvončara Rukavcu bio je uzvratni. Prošlog vikenda Rukovački zvončari bili su u Zvoneću, a ovaj vikend Zvonejski idu u Rukovac. Na takav način žele nastaviti tradiciju svojih starih. 

- Mi smo jedni od najstarijih zvončarskih grupa u ovom kraju, mi i Rukovčani. Odlučili smo da ćemo zadržati tu našu tradiciju, rekao je Robert Kinkela, predsjednik Udruge Zvonejski zvončari. 


- Djed, tata, sada i ja, moj sin... Posebno jutro je ovakvo krenuti. I priprema par dana ranije i vidjeti ljude koje mnogo vremena nisu vodio, kazao je Bojan Kinkela, jedan od zvonejskih zvončara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!