Đakon iz Slovačke svoju Provansu našao u Kričkama

07.01.2021.

20:47

Autor: Petar Orešković/PULS/HRT

default error photo
Svoju je suprugu dodaje, upoznao na onaj moderni način, preko interneta. Odmah joj je rekao da će biti svećenik i da vjerojatno neće biti u Slovačkoj.
Na području Dalmacije živi oko 600 grkokatoličkih vjernika, a u selu Kričkama nedaleko od Drniša već se neko vrijeme obnavlja grkokatolička crkva. Posao nadgleda đakon Jan Jakubov.

Sa suprugom je u Kričke došao iz Slovačke i nada se da će se zarediti baš u tamošnjoj crkvi kada bude obnovljena, a u Drnišu pronaći i glazbenike s kojima bi mogao svirati.

- Htio sam od malena biti svećenik, vuklo me to još prije osnovne škole. Probao sam, radio sam dosta toga, kao konobar i kuhar u hotelu, a taj poziv je bio zapravo najtiši glas, ono za čime je "pištalo" moje srce, rekao je Jan Jakubov.

U istočnoj crkvi, kaže, postoji tradicija oženjenog klera, mogu se zarediti i oženjeni muškarci, a svoju je suprugu kaže upoznao na onaj moderni način, preko interneta.

- Odmah sam joj rekao da ću biti svećenik i da vjerojatno neću biti u Slovačkoj, ona je to prihvatila i rekla - da, ja ću biti s tobom, kaže Jakubov.

U Hrvatsku je došao prije dvije i pol godine. A kada je prvi put vidio Kričke i Drniš zaljubio se u taj kraj, baš kao i njegova supruga.

Zaredio se za đakona u Slovačkoj. Studirao je glazbu 16 godina i prednost je kaže, ako čovjek ima bar nekakvo glazbeno obrazovanje, jer ga može dobro koristiti za potrebe obreda u crkvi.

Voli jazz i u Drnišu s nekoliko glazbenika želi započeti neki glazbeni projekt i imati mali koncert.  Drniški kraj nazvao je francuskom Provansom, a miris ružmarina i lavande su mu srcu bliski i to ga je kaže, među ostalim, ovdje i privuklo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!