11:00 / 17.04.2019.

Autor: Zoran Kukilo/V.M./HRT

10 tisuća posjetitelja na Danima kršćanske kulture

-

-

Foto: - / -

Svečanom dodjelom nagrade 'Andrija Buvina', koju je dobila Ksenija Abramović, u Splitu su zatvoreni 15. Dani kršćanske kulture.
Svečanom dodjelom nagrade 'Andrija Buvina', koju je dobila Ksenija Abramović, u Splitu su zatvoreni 15. Dani kršćanske kulture.

Nagradu 'Andrija Buvina', koja se dodjeljuje za izniman doprinos u širenju kršćanskih vrijednosti u javnom djelovanju, ove godine dobila je utemeljiteljica i ravnateljica obiteljske televizije 'Laudato TV' Ksenija Abramović.

- Kad prošetamo kroz sve te godine Dana kršćanske kulture i kad vidimo tko su ili dobitnici, ja samo mogu reći kako je lijepo biti u takvom društvu, izjavila je Ksenija Abramović.

Poticanje kršćanske kulture u najširem smislu osnovna je zadaća i cilj ove manifestacije: kulturni i umjetnički rad koji je nadahnut kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

- Izložiti naše blago i kulturno bogatstvo koje smo naslijedili od generacija i na svoj način vidjeti te ljepote kao jedan poticaj jednog humanijeg načina življenja, ophođenja, sigurno da je to jedan uspjeh, napominje nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić.

- Imali smo ovdje susret 'jučer - danas – sutra' kršćanske baštine, imali smo suvremene autore koji stvaraju u ovom vremenu i danas, a imali smo i mlade autore koji dolaze i koji će nositi kulturu i onu kršćansku u vremenima koja su ispred nas, ističe ravnatelj Dana kršćanske kulture dr. sc. Miro Radalj.

U 11 dana, u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku održano je gotovo 70 različitih događaja, koncerata, izložbi, tribina, predstavljanja knjiga i filmova s oko 1000 sudionika, autora i izvođača, a sve to uživo je pratilo više od 10 000 gledatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!