100 godina virovitičke gimnazije Petra Preradovića

20.03.2019.

15:41

Autor: Leo Šrkinjarić/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

U Gimnaziju je 1918. upisano 172 učenika i kretali su u nju s 10 godina. Školovanje je trajalo 8 godina uz šestodnevni radni tjedan. Broj učenika kroz godine je varirao, a danas ih je 380.
Virovitička gimnazija Petra Preradovića obilježava 100. obljetnicu postojanja. Na rođendan slavnog ilirca po kojemu nosi ime, javnosti je predstavljena monografija koja na jednom mjestu okuplja brojne zapise i fotografije koji svjedoče o stoljeću obrazovnih uspjeha u tome gradu.

Zdenka Kos
i Josip Strija uz brojne su suradnike punih godinu dana istraživali privatne zbirke, muzejske i državne arhive kako bi na 290 stranica prikazali rad Gimnazije. Temelj je bila monografija izdana za 90. obljetnicu, danas proširena novim arhivskim gradivom.

U Gimnaziju je 1918. upisano 172 učenika i kretali su u nju s 10 godina. Školovanje je trajalo 8 godina uz šestodnevni radni tjedan. Broj učenika kroz godine je varirao, a danas ih je 380. Zgrada je prije nekoliko godina potpuno obnovljena, a uči se uz najmoderniju tehnologiju.

Čak 63 današnja doktora znanosti, ali i mnogo priznatih stručnjaka grijalo je klupe ove Gimnazije. Sada su školi znanje vratili predavanjima za učenike.

Uz dvjestotinjak tiskanih primjeraka, monografija će biti dostupna i u digitalnom obliku, na mrežnim stranicama škole.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!