Veliki izazovi o pitanju utjecaja COVID-a na mozak

15.03.2021.

08:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Utjecaj COVID-a na mozak te utjecaj digitalnih tehnologija na rad i razvoj mozga neke su od tema 20. Tjedna mozga koji se ove godine održava u on-line obliku.

Iris Žunić Išasegi i Ana Katušić

Iris Žunić Išasegi i Ana Katušić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Znanost ima velike izazove o pitanju utjecaja COVID-a na mozak, mnogo se radi na tom području. Istraživanja su rađena na pacijentima koji su imali težu kliničku sliku, zatim prikazi slučajeva i slično, rekla je gošća emisije Dobro jutro, Hrvatska dr. sc. Iris Žunić Išasegi, dr. med. s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.


- Poznat je i uočljiv simptom gubitak njuha. Njušni živac je prvi moždani živac, odnosno "direktni izdanak mozga", pretpostavka je da je to ulazak virusu u ostale strukture mozga s obzirom na to da su one kompleksno povezane. Možda je to ulaz u strukture mozga koje nam omogućuju spoznajni i emocionalni život. Postoje saznanja da utječe na smanjenje koncentracije, donošenje odluka, iritabilnost, umor i sl., određene studije postoje i govore u prilog da ima utjecaja, rekla je Žunić Išasegi.


Na pitanje koliko će dugo trajati istraživanja kako bismo došli do prvih rezultata, doc. dr. sc. Ana Katušić s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga rekla je da su potrebna longitudinalna istraživanja, odnosno pratit će se isti ispitanici tijekom duljeg razdoblja kako bi se vidjelo ima li situacija u kojoj se sada nalazimo utjecaja na moždane funkcije koje nas čine čovjekom.

O učenju i pamćenju


Tjedan mozga manifestacija je koja obrađuje brojne teme. Kad se govori o mozgu, jedno od čestih pitanja je može li čovjek za života naučiti neograničenu količinu podataka.


- Postoje određeni mehanizmi učenja i pamćenja, ali treba naglasiti i važnost mentalne vježbe. Mozak je dosta plastičan i "zahvalan" kad se ulaže u njega, rekla je Žunić Išasegi.


- Koncipirani smo tako da se prisjećamo onih informacija koje naš um označava kao relevantne. Dio odgovora mogao bi se povezati i s radnim pamćenjem, onim koje koristimo u određenom trenutku baratajući s više informacija kako bismo riješili zadatak. Jedna od tema ovogodišnjeg tjedna mozga je utjecaj digitalnih tehnologija, rekla je Katušić te dodala:


- Postoje pokazatelji koji govore u prilog tome da kod osoba koje su intenzivno izlagane digitalnim tehnologijama, misli se pritom 4-5 sati dnevno, da imaju problema u radnom pamćenju. Vjerujemo da nam neuroznanost može dati odgovore na pitanja što je uzročno-posljedično ponašanje, a što je čista kauzalnost.


- Digitalna tehnologija sama po sebi nije niti dobra, niti loša za naše umove, bitno je kako ju koristimo, koliko često i u kojoj dobi, istaknula je.


Gošće emisije pozvale su sve zainteresirane da prate tribine koje će se održati u okviru 20. Tjedna mozga, a više informacija može se pronaći na mrežnim stranicama http://www.hiim.hr


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!