2021. transplantirana 24 bubrega, 104 jetre, 34 srca, 9 pluća i 6 gušterača

14:26 / 27.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL

Predsjednik Hrvatske donorske mreže Nikola Žgrablić rekao je u petak u Puli u povodu Nacionalnog dana darivanja organa da su 2021. godine u Hrvatskoj transplantirana 24 bubrega, 104 jetre, 34 srca, devet pluća i šest gušterača, a iz pulske Opće bolnice bilo je devet donora.

U povodu Nacionalnog dana darivanja organa Žgrablić je podsjetio da je mreža osnovana 1998. godine zbog loše situacije u zemlji u vezi s darivanjem organa, neučinkovitog sustava te velikog nedostatka donora i goleme liste čekanja.


- Sa svega dva do pet donora na milijun stanovnika više od 50 posto pacijenata na potrebne je organe čekalo i duže od pet godina, što je danas nepojmljivo, rekao Žgrablić na konferenciji za novinare u Puli.


Po njegovim riječima, najpoznatiji proizvod Hrvatske donorske mreže je donorska kartica, koja sama po sebi nema zakonsku snagu, ali tu je ponajprije kako bi pomogla obitelji umrlog u donošenju odluke o darivanju organa. Naime, kako je dodao, obitelj koja zna za takvu želju pokojnika mnogo lakše donosi odluku o doniranju organa.


- Donorska se kartica može dobiti putem web stranice HDM-a ili izravnog kontakta s donorskom mrežom. Uostalom, danas u svakoj bolnici u Hrvatskoj ima barem nekoliko liječnika educiranih za donorski program, podsjetio je Nikola Žgrablić i najavio nove projekte, poput osposobljavanja novih edukatora među studentima medicine te digitalne donorske kartice.


Potpredsjednica organizacije Ljiljana Pamić Despić predstavila je rezultate transplantacijskog programa Hrvatske u 2021. godini, ističući da smo imali 121 donora, a organe je dobilo 268 primatelja. 


- Hrvatska je članica Međunarodne zaklade Eurotransplanta, odgovorne za poticanje i koordinaciju transplantacije organa u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj i Sloveniji. Putem te zaklade dolazi do bolje iskoristivosti organa te visoko urgentni primatelji puno brže dobivaju organe, poručila je Pamić Despić.

 

Krajem prošle godine 156 pacijenata čekalo je bubreg, 121 pacijent jetra, 30 srce, a šest pluća, istaknula je Ljiljana Pamić Despić i dodala da su posljednje dvije godine zbog pandemije bile izazovne i za transplantacijsku medicinu i donaciju organa, ali već je u 2021. godini zabilježen oporavak i porast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!