13:18 / 03.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

4½. Okolišni filmski festival

-

-

Foto: - / -

Festival će se održati s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega nosi simbolično ime "4½. Okolišni filmski festival".
Aktivistička grupa Zelene akcije ponovo Vas poziva na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na aktualne okolišne i društvene probleme.

Ovogodišnje izdanje Okolišni filmski festival održava se od 4. do 6. svibnja 2018. u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan! Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj - otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin, kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana.

Osim toga, u programu su zastupljene i druge teme, a izabrani su nagrađivani filmovi kojima će biti predstavljeni. Filmovi uglavnom govore o odnosu čovjeka prema okolišu, ali i o potrebi za promjenom društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te popratni zabavni sadržaj.

Zašto 4½.? Nakon prošlogodišnjeg "Četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala", ove godine festival je organiziran s ''polovičnim'' sredstvima. Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, festival će se održati s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime "4½. Okolišni filmski festival".

Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim "polovičnim" uvjetima. Aktivisti su Festival organizirali "kod kuće", tj. u prostoru Zelene akcije, gdje će se potruditi osigurati autentičan kino ugođaj u "kućnoj" atmosferi.

Upravo zbog toga poruka ovog festivala je: "Mi moramo na pola, ne morate i vi!". Često nesvjesno u najboljoj namjeri stvari raditi "na pola" te time šteta nadmašuje samu korist.

Primjerice: Kupovinom organskih proizvoda s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenja tijekom proizvodnje ambalaže, a tu si i emisije koje se ispuste prilikom prijevoza. Kupovinom naranče iz lokalnog uzgoja u plastičnoj vrećici nastaje šteta od proizvodnje vrećice koja u ekosustavu ostaje još 100 godina.

Filmski program možete pronaći ovdje
Raspored radionica i tribina: https://bit.ly/2HImDDF

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!