5G mreža i zračenje, evo što kaže struka

26.09.2020.

11:00

Autor: Zdrav život/HTV

default error photo
Ono što, čini se, najviše zabrinjava građane jest zračenje baznih stanica potrebnih za rad ove mreže.
Osim COVID-a 19, druga po učestalosti tema koja zaokuplja pažnju javnosti ovih dana čuvena je peta generacija mobilnih mreža, kraće rečeno 5G mreža. Ono što, čini se, najviše zabrinjava građane jest zračenje baznih stanica potrebnih za rad ove mreže. 

Otprilike svakih deset godina nova generacija mobilnih mreža zamjenjuje prethodnu. Tako je 2019. i 2020. godine krenula implementacija nove 5g mreže, a paralelno s time krenule su kritike i teorije o štetnosti ovih mreža i njihovih odašiljača za ljudsko zdravlje. Riječ je elektromagnetskom zračenju, elektromagnetskim valovima koji se kreću na skali od radiovalova, niske frekvencije do gama zračenja na vrhu te ljestvice, a raspon veličina na toj skali je 10 na tridesetu.

Svi ti elektromagnetni valovi imaju svoju energiju, pa ako se radi o vrlo visokofrekventnim valovima govorimo o ionizirajućem zračenju, a na frekvencijama i milijun puta manjima, ionizacije nema. Te neionizirajuće niže frekvencije koriste se i u komunikacijama, i prenose toplinsku energiju.

Unatoč tom nedostatku istraživanja o utjecaju elektromagnetskog zračenja na žive organizme i dalje traju. Otkad se pojavila prva generacija mreža još u osamdesetima krenule su prve takve studije, a već sada ih je nebrojeno mnogo objavljeno upravo o utjecaju 5g mreža.

Dio znanstvenika ipak se zalaže za obustavu uvođenja nove mreže dok se detaljnije ne istraži, a dio pak tvrdi kako niti jedno istraživanje do sada nije potvrdilo tu korelaciju.

Tehnologija mobitela se promijenila i njihova snaga zračenja slabija je nego prije. A u tom se smislu, tvrdi doktorica Jelena Macan s Instituta za medicinska istraživanja, tehnologija i dalje razvija.

- Što imate veću frekvenciju, imate kraći val i slabiju penetraciju kroz kožu u organizam. Recimo, kod visoke frekvencije 5G mreže se pokazalo da griju samo dva milimetra kože, epidermisa, a ispod toga se zapravo taj učinak gubi odnosno zanemariv je, kaže dodajući kako bi znanstveno bilo zanimljivo proučavati učinak na kožu i na oko.

Ova nova generacija mobilnih mreža zamišljena je kao sveobuhvatna, potpuno integrirana mreža, adekvatna za pružanje različitih vrsta usluga, s naglaskom na 3 osnovne- poboljšani širokopojasni pristup Internetu, masovna komunikacija jednostavnih senzora te takozvane ultrapouzdane komunikacije. Implementacija 5g mreže i izgradnja potrebne infrastrukture tek je krenula, a potpuna pokrivenost, odnosno 5g mreža u punom smislu, što se Europe tiče, očekuje za otprilike 5 godina. 4g mreža, primjerice, na nekim područjima još uvijek, 10 godina od implementacije, nije sasvim zaživjela. Radi se o procesu umrežavanja koji je dugotrajan, zahtjeva ulaganje, a sukladno tome i istraživanja o učinkovitosti, ali i utjecaju na zdravlje. 

Mogu li ove mreže imati značajniji utjecaj na zdravlje, govorio je za emisiju Zdrav živo ti Gordan Šišul, predstojnik Zavoda za radiokomunikacije.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!