10:14 / 26.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/E.L.S.

7. Maksimirski Minus Zwei Cener "Ostani bez daha"

7. Maksimirski Minus Zwei Cener

7. Maksimirski Minus Zwei Cener

Foto: HRT / HRT

Više od 150 sudionika svih uzrasta trčalo je u subotu u Maksimiru za oboljele od plućne hipertenzije na ovogodišnjem - sedmom izdanju utrke "Maksimirski Minus Zwei cener" i tako su ponovno dali svoj doprinos podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji.

- Hipertenzija je vrlo rijetka bolest, u Hrvatskoj boluje između 250 i 400 pacijenata, nažalost nije izlječiva, ima lijekova koji dižu kvalitetu života pacijenata, ali konačni ishod je vrlo jasan, objasnio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Utrka po običaju ima i javnozdravstvenu pozadinu pa ljudi koji se zateknu u Maksimiru, mogu pitati sve što ih zanima vezano uz zdravlje.

- Na štandu dajemo informacije o prevenciji svih mogućih bolesti jer je prevencija najefikasniji i najefektivniji oblik liječenja. Podupiremo Andriju Damjanovića u njegovim nastojanja da promovira tjelesnu aktivnost i psihičko zdravlje, naglasio je Šoštar.

Što se cijepljenja tiče, rekao je kako se u Zagrebu silno trude i uspjeli su aplicirati preko 450 tisuća doza, pa tako je Zagreb prvi i još uvijek jedini prešao onu magičnu brojku od 50 posto cijepljenih s prvom dozom.

Inače, kada je riječ o samoj utrci, radi se o 7. izdanju Maksimirskog Minus Zwei cenera, glavna kros utrka je 8 km, ali tu je i tzv.utrka građana - 2 km, osim toga tu su i dječje utrke.

Andrija Damjanović iz AK Maksimir izrazio je zadovoljstvo cjelokupnom manifestacijom, rekavši da su organizatori uvidjeli nedostatak manje zahtjevnih utrka za građane koji su željni rekreativnoga trčanja uz opušteniji tempo i upravo su zato organizirali utrku građana na dva kilometra, kao i dječje utrke.

- Svako mora prilagoditi dah prema svojim mogućnostima, staze su divne, želimo potaknuti građane na rekreaciju i tjelesnu aktivnost, poručio je Andrija Damjanović.

Osim o toj rijetkoj bolesti, sudionici su mogli naučiti i o važnosti zdravoga i aktivnoga života radi promocije rekreativnoga trčanja i uživanja u prirodi, priopćio je Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

Ljubitelji trčanja, zdravoga načina života i boravka u prirodi mogli su sudjelovati u glavnoj kros utrci od osam kilometara kao i u onoj manje zahtjevnoj utrci građana na dva kilometra.

Uz to, ovogodišnji "Maksimirski Minus Zwei cener" ponovno je uspješno organiziran u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama pa su građani mogli bezbrižno uživati u omiljenoj rekreaciji tijekom subotnjeg jutra.

Istaknuto je kako je, kao i dosad, velik odaziv svih generacija ponovno potvrdio da je riječ o jednom od omiljenih obiteljskih događanja.

Utrku je organizirao Atletski klub (AK) Maksimir u suradnji s NZZJZ-om "Dr. Andrija Štampar" i Veleučilištem Velika Gorica.

Pozdrave gradonačelnika Tomislava Tomaševića okupljenima je prenio Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade.

Zahvalio je organizatorima utrke na sad već tradicionalnoj promidžbi rekreacije i aktivnoga načina života te posebno istaknuo hvale vrijednu javnozdravstvenu pozadinu, koja pridonosi podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!