ADU: Za ravnopravnost, protiv uznemiravanja

16.04.2021.

10:08

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Ciklus "Nismo tražile" na ADU

Ciklus "Nismo tražile" na ADU

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu odvija se ciklus događaja "Nismo tražile" posvećenih temi seksualnog nasilja.

Nakon što je početkom godine Državno odvjetništvo zaprimilo 27 prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na Akademiji dramske umjetnosti, ta je visokoškolska ustanova i prva pokrenula ciklus događaja posvećenih toj temi, pod nazivom "Nismo tražile". I dok javnost očekuje rasplet nemile situacije, Akademija nizom edukativnih i umjetničkih programa želi prevenirati moguće nove slučajeve.


Pogledajte priču Vijesti iz kulture:


„Daj nemoj pretjerivati" , "Pa to je samo fora" i "Pa što se odmah ljutite" - serija plakata u produkciji Plac studija izvrsno je dočarala česte zlostavljačke fraze. Tijekom travnja i svibnja na programu su predavanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i četverodnevna edukacija za profesore i studente.

"Nismo tražile" na ADU

"Nismo tražile" na ADU

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Žmak: Institucija se pobrinula da otvori kanale


- Mislim da je za današnje studentice i studente jako bitno kad vide da dekanica, profesorice i profesori postaju svjesni toga da je to tema koja je bitna i važna, o kojoj treba pričati. Institucija se pobrinula da otvori kanale koji mogu ne samo riješiti, nego i educirati. Bitan dio našeg programa upravo je edukacija, ističe dr. sc. Jasna Žmak, doc./nastavnica na Odsjeku dramaturgije, ADU.

dr. sc. Jasna Žmak

dr. sc. Jasna Žmak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ćosić: Apsolutno se štiti anonimnost


Samim studentima najvažnije je da se o problemu seksualnog zlostavljanja počelo otvoreno govoriti.


- Apsolutno se štiti anonimnost svakog prijavitelja bilo kakvog slučaja. Postoji i povjerenstvo za unutarnju istragu na Akademiji, koje istražuje koliko je neka situacija ozbiljna ili nije, objašnjava student i član Povjerenstva za istragu Vid Ćosić.

Vid Ćosić

Vid Ćosić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na umjetničkim studijima - bliskiji odnosi


Odnos između profesora i studenata na umjetničkim je studijima često mnogo bliskiji nego na drugim fakultetima. Upravo tu važno je postaviti čvršće granice.


- Ne radi se samo o ponašanju profesora, nego i o ponašanju studenata koji trebaju osjetiti koja su to njihova prava i obaveze, koji su to modaliteti koji njima odgovaraju u učenju i, također, koji su to kanali kojima mogu prenijeti nezadovoljstvo koje eventualno osjećaju u nekom procesu, napominje doc. art. Petra Hrašćanec, nastavnica na Odsjeku plesa ADU-a.


Petra Hrašćanec

Petra Hrašćanec

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Umjetnički dio akcije 


Umjetnički dio akcije čini i serijal o ženama u filmskoj industriji u Kinu SC te gostovanje predstave "Radnopravnost svima". Tu su i dva okrugla stola koja će se baviti različitim aspektima seksualnog nasilja u jeku recentnih događaja na Akademiji.


Na web stranici nismotrazile.adu.hr mogu se naći sve informacije o zbivanjima.


"Nismo tražile" na ADU

"Nismo tražile" na ADU

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!