22:01 / 01.12.2018.

Autor: T.V./HRT

Advenski vijenac možete izraditi sami

Svjetlana Todorović i Karmela Vukov-Colić

Svjetlana Todorović i Karmela Vukov-Colić

Foto: - / -

Svjetlana Todorović, inž. hortikulture u emisiji Dobro jutro, Hrvatska izradila je adventski vijenac za studio i svim gledateljima dala savjete kako da izrade svoj.
Nekoć su se adventski vijenci, čija tradicija datira još od 1838., blagoslivljali u crkvi, a tek onda nosili kućama gdje se palila prva adventska svijeća. Danas je ta tradicija iščezla, kao i asketski način ukrašavanja vijenca. S godinama je, naime, osim svijeća, počeo dobivati i maštovite ukrase, neobične dekoracije te mijenjati oblik. Za onog tko se voli kreativno izražavati, božićno vrijeme i izrada adventskog vijenca prava je prilika za to.

Vijenac ipak ima svoju duhovnu dimenziju koju treba poštovati - krug i svijeće simboliziraju novi život, vječnost i svjetlost - objašnjava Svjetlana dodajući kako njezini radovi, iako izgledaju lepršavi, neformalni, moraju slijediti svoju logiku i biti povezani u cjelovitu priču

Svjetlana Todorović se cvjetnim dizajnom bavi od 1995. Prije nego je otvorila cvjetni atelje, bila je profesor i inženjer. Ako slučajnost postoji,onda je ovo doista slučajan odabir, jer ona je pejzažni arhitekt, a ovaj posao je jedna od mogućnosti realizacije posla pejzažne arhitekture na nesvakodnevni način.

Lopoč joj je cvijet broj 1. Inspiraciju dobije čim čuje temu i vidi materijal s kojim će raditi, i iz toga se iznjedri ideja za kreaciju. Nije rob boja, ali favorizira ljubičaste tonove. Naravno sve ipak ovisi o sezoni i trenutku te samoj  atmosferi godišnjeg doba jer ono nameće određeni ton ili boju.

Svjetlana Todorović u emisiji Dobro jutro, Hrvatska izradila je adventski vijenac za studio i svim gledateljima dala savjete kako da izrade svoj:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!