07:32 / 17.02.2020.

Autor: Ognjen Golubić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Afrika - mjesto za iznimne doživljaje

-

-

Foto: - / -

Južna je Afrika mjesto za uistinu iznimne doživljaje bilo da ste pustolov ili običan rekreativac željan aktivnog odmora.
Cape Town treći je po veličini grad u Južnoafričkoj Republici. Ova svjetska metropola s četiri milijuna stanovnika, zahvaljujući geografskom položaju i umjerenoj klimi - tijekom stoljeća često je mijenjala gospodare. Od Nizozemaca i Francuza pa sve do Engleza koji su najdulje gospodarili ovom zemljom. Bijelci su stoljećima povećavali broj stanovnika dovozeći robove iz Indije i s Filipina.

No novi velik rast zabilježen je u posljednjih deset godina, a broj stanovnika u Cape Townu povećao se za trećinu. Novi useljenici dolaze iz afričkih zemalja: Madagaskara, Zimbabvea, Mozambika, ali i daleke Somalije.

Cijela je južna Afrika jedan melting pot, izraz stvoren u Sjedinjenim Državama za integrirano multietničko društvo. Iako se tridesetak godina nakon ukidanja aparthejda još može osjetiti podijeljenost, ona je mnogo manja nego prije. No gospodarstvo je u neprekidnom padu pa su time i sve veće socijalne razlike.

Stopa kriminala toliko je visoka da ne možete vidjeti kuću koja nema strujom opasanu ogradu i plaćeno osiguranje. Unatoč svemu, turisti se ne osjećaju nesigurno. Cape Town i okolicu posjeti više od 3,5 milijuna gostiju godišnje.

Ako biste željeli obići sve prekrasne vinograde, kojih ova zemlja ima na stotine, trebalo bi vam nebrojeno mnogo posjeta. Južna je Afrika mjesto za uistinu iznimne doživljaje bilo da ste pustolov ili običan rekreativac željan aktivnog odmora.

A i oni koji obožavaju kulturu i kulturne događaje - ovdje će doći na svoje. Nedavno otvoren u samom središtu grada na Waterfrontu, muzej suvremene umjetnosti Zeitz Mocca pravi je primjer kako od napuštene zgrade možete stvoriti svjetsku atrakciju. Muzej, a i hotel izgrađeni su u silosu.

Posjet Africi naravno bio bi nepotpun bez posjeta jednom od brojnih nacionalnih parkova s bogatom florom i faunom. Cijene u Južnoafričkoj Republici slične su onima u Hrvatskoj. Kulturne znamenitosti i restorani ipak su mnogo pristupačniji, a nacionalne parkove domaće stanovništvo može za cijenu jedne ulaznice posjećivati cijelu godinu.

Osim pristupačnih aviokarata Hrvatima je najteže dobiti turističku vizu i za to vam treba mnogo novca, živaca i vremena. No kada jednom dođete u Južnoafričku Republiku - sav će vam se trud višestruko isplatiti. Jer Afrika vas ispuni sjećanjima za cijeli život!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!