Akcija "12 minuta kretanja protiv raka"

24.05.2022.

12:55

Autor: HRT/A.P.C.

Ministar zdravstva Vili Beroš i Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka

Ministar zdravstva Vili Beroš i Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka

Foto: HTV/IMS / HRT

Hrvatska je i dalje među najlošijima u Europi po smrtnosti od zloćudnih bolesti. Godišnje od raka umre 12 500 ljudi, a oboli više od 25 tisuća. Stoga je Hrvatska liga protiv raka uoči Europskog tjedna borbe protiv raka organizirala javnozdravstvenu akciju "12 minuta kretanja protiv raka".


Povodom Europskog tjedna borbe protiv raka, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da se kroz Akcijski plan za borbu protiv raka nastavlja s konkretnim iskoracima za bolje ishode liječenja.

- U Hrvatskoj i dalje svjedočimo negativnim statistikama smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti poput raka. Ne smijemo biti pasivni, moramo se aktivirati svi zajedno jačajući zdrave navike, prevenciju i zdravstvenu pismenost, poručio je Beroš koji je, zajedno s brojnim građanima, sudjelovao u javnozdravstvenoj akciji "12 minuta kretanja protiv raka" povodom početka Europskog tjedna borbe protiv raka.

Zajedničkim 12-minutnim brzim hodanjem od Europskog trga do Katedrale poslana je poruka o važnosti prevencije raka i ranog otkrivanja raka, te političke prioritizacije raka u interesu svakog građanina, posebice u razdoblju nakon pandemije koronavirusa.

- Kada bi se svi mi u svakodnevnom životu brzo kretali barem 12 minuta i kada bi se pridržavali 12 preporuka Europskog kodeksa za smanjenje rizika od nastanka zloćudnih bolesti, onda bi se smanjila smrtnost i pojavnost od ovih bolesti gotovo 40 posto, što znači nekoliko tisuća manje oboljelih i umrlih", istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Ministar Beroš je istaknuo kako Hrvatska radi sve da bi se stanje poboljšalo te podsjetio da je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka, upravo u pandemijskoj godini, u pripremi je i Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje.

Hrvatska je, dodao je, prva u Europi u vrijeme pandemije uspostavila nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, a u planu je i mogućnost nacionalnog programa za rano otkrivanje melanoma.

Uz mnogobrojne pacijente koji se bore sa zloćudnom bolešću ili su pobijedili rak, svojim dolaskom akciju su podržali i saborski zastupnik, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Ćelić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Renata Sabljar-Dračevac koja je sama istaknula borbu s metastatskim rakom dojke, te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović koji je i sam prebolio rak.

Javnozdravstvena akcija "12 minuta kretanja protiv raka" održala se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, koja je punopravna članica Europske lige protiv raka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!