"Aktivno protiv Parkinsona" na Cvjetnom trgu u Zagrebu

11.04.2022.

09:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Foto: - / Shutterstock

Udruga "Parkinson i mi" danas je na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježila Svjetski dan Parkinsonove bolesti, te upozorila na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti oboljelih od ove progresivne neurološke bolesti za koju još nije pronađen lijek.

Nakon dvije godine virtualnih izdanja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti, danas, 11. travnja, ponovno se obilježava uživo, ove godine pod motom "Aktivno protiv Parkinsona - OPET MOGU SVE".

Na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati okupili su se oni koji žive s tom bolešću jer socijalni kontakt potiče mentalnu aktivnost a ona je, uz tjelesnu, ključna za kvalitetu života oboljelih.

Kako bi se ukazalo na važnost tjelesne aktivnosti, udruga "Parkinson i mi, u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom, organizirala je ping-pong radionicu, dok je plesni studio Fredi demonstrirao vještinu plesanja tanga. Naime, iako još nije nije pronađen lijek, postoje terapije koje omogućavaju kvalitetan život oboljelima.

Također, na informativnom štandu zainteresirani građani mogu preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv te bolesti.

- Izolacija i socijalno distanciranje nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih. Prema nekim studijama, prolongirani stres može razotkriti mnoge latentne kliničke slike tako da postoji mogućnost da nakon pandemije svjedočimo većem broju dijagnosticiranih bolesnika, upozorava predsjednica udruge "Parkinson i mi" Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju riječkoga KBC-a.

Vuletić napominje da se u pretpandemijskom razdoblju govorilo o 15 tisuća oboljelih od Parkinsona u Hrvatskoj.

O iskustvu života s Parkinsonom - od dijagnoze preko očaja do odlučne borbe, govorila je autorica romana Kiša boje tulipana, bosanskohercegovačka književnica i umjetnica Sanijela Matković u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Udruga "Parkinson i mi" osnovana je 2010. u svrhu unaprjeđenja života oboljelih te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s tom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Udruga ima podružnice u Rijeci, Zadru i Splitu gdje će se na sličan način obilježiti Svjetski dan Parkinsonove bolesti.

U videoprilogu pogledajte razgovor Hrvojem Kovačićem, zamjenikom pedsjednice Udruge 'Parkinskon i mi'. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!