Alergija na ambroziju - kako si pomoći

21.08.2020.

09:13

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

default error photo
O alergijama je u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorila Alma Rožman, dr. med., pulmologinja, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava.
Jedan od najčešćih alergena u Hrvatskoj je ambrozija čiji je cvat upravo ovih dana na samome vrhuncu. Smatra se da ukupna količina peludi koju u jednoj sezoni proizvede ambrozija premašuje količinu peludi svih ostalih biljaka. Zbog snažnog, invazivnog razmnožavanja i poticanja alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi, u Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi Naredba o obaveznom uklanjanju ambrozije. No, unatoč takvoj odredbi, mnoge su površine zarasle u ambroziju zbog čega alergičari pate i imaju puno problema, a pulmolozi pune ruke posla.

U emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovala je Alma Rožman, dr. med., pulmologinja, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Rekla je da se svake godine očekuje više pacijenata jer je zagađenje veće.

- Vanjske sluznice očiju i nosa su prve na udaru što se alergena tiče. Simptomi si onda svrbež očiju, pečenje, rinitis, odnosno alergijske promjene u nosu koje izazivaju šmrcanje, kihanje, sekreciju iz nosa i kažu da je to jedna od najčešćih alergijskih bolesti, alergijski rinitis koji jako remeti kvalitetu života, naglasila je.

Na pitanje postoji li prva pomoć u takvoj situaciji, rekla je da to malo teško reći.

- Naravno, trebalo bi isprati nosne sluznice samo vodom. Nemate sigurno fiziološku sa sobom. Inače pomažu pripravci koji se mogu lokalno na sluznicu primijeniti, kazala je.

- Toaleta nosa bi se trebala obavljati svaki dan, bez obzira imamo li alergiju ili ne. Zube peremo, tuširamo se, a do nosa ta tekućina ne dođe u mjeri u kojoj bi trebala. Svako jutro ili večer bilo bi dobro isprati nos fiziološkom otopinom, istaknula je.

- Alergija još nije dobila nikakav lijek ili liječenje. Naravno da se preporuča da se imunitet jača. Uvijek se preporučuju antioksidansi. Nema druge mogućnosti. A onda kroz zimu treba jačati imunitet, prvenstveno i radi virusa koji su zimi ipak prisutniji. Preporučam pacijentima da uzimaju ono prirodno, ne nekakve skupe preparate koje neće koristiti 3, 4 mjeseca, rekla je.

- Uvijek su dobri proizvodi od meda, matična mliječ, propolis, med od kestena. Zatim đumbir, ulje crnog kima, istaknula je.

- Jedina pomoć je uzimati terapiju redovito. Zaštititi vanjske sluznice. Ako osoba prvi put ima simptome uzimaju se histaminici. Onda je važno poduzeti sve terapijske mjere koje su srećom prisutne u apoteci, a pritom su dobre, kvalitetne i djeluju.
Iako je u Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi Naredba o obaveznom uklanjanju ambrozije u sezoni, u praksi to baš i nije tako. Zašto? Doznao je naš Danijel Despot.

Ako se ambrozija ne nalazi na gradskim javnim površinama ili površinama uz prometnice pa komiunalni redari kažu da nije u njihovoj nadležnosti, zovite nas, mi ćemo provjeriti, istaknula je Marija Profozić koja radi kao poljoprivredni redar.

- Mi ćemo utvrditi je li to poljoprivredna površina. Ukoliko nije, mi ćemo javiti komunalnim redarima ili drugim službama koje to trebaju otkloniti, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!