Algoritam za prepoznavanje interakcija među lijekovima

09.01.2022.

10:26

Autor: Zdrav život/HRT

Interakcija među lijekovima

Interakcija među lijekovima

Foto: Zdrav život / HRT

Lijekovi mogu međusobno reagirati na mnogo načina: jedan zna povećati ili smanjiti učinak drugoga, ili promijeniti brzinu apsorpcije, metabolizma ili izlučivanja.Kako bi to spriječili, četvorica mladih inovatora osmislila je zanimljiv algoritam koji prepoznaje interakciju među lijekovima i preporučuje alternativne terapijske režime.

Polifarmacijom, odnosno istodobnim korištenjem većeg broja lijekova u pojedinog pacijenta, povećava se rizik od interakcija između lijekova, ali i mogućnost nuspojava. Iako je zastupljenija kod starijih dobnih skupina, mogu ju iskusiti svi koji dnevno uzimaju više lijekova. 


- Postoji 6 metaboličkih puteva kroz kojih se svi lijekovi metaboliziraju. Znači, mi razmišljamo o tim metaboličkim putevima poput naplatne kućice na autocesti gdje je jedna traka za aute, jedna traka za autobuse, treća za kamione i tako dalje…Znači, ako nam dođe puno lijekova od jednom ili puno kamiona odjednom koji svi koriste isti metabolički put, dolazi do zastoja u prometu, a što to znači za lijekove? Znači da ti lijekovi koji se čekaju metabolizirat, cirkuliraju u većim koncentracijama, govori Marko Bošković, dr.med., istraživač kliničke farmakologije.


Interakcije među lijekovima mogu pojačati ili smanjiti određene učinke. U riziku su osobe koje odlaze kod više liječnika jer ponekad oni nisu upoznati sa svim lijekovima koje pacijent uzima. 


- Mi smo pojednostavili tu priču dosta činjenicom da smo stavili fokus na metabolizam lijekova – kako više lijekova utječe na metabolizam jednih drugih. Znači, ubiti, što se tiče lijekova protiv bolova ili protiv prehlade, paracetamol dijeli metabolički put s puno bitnih lijekovima i može utjecati na njihovu učinkovitost, a da ne pričamo o više lijekova u mreži, naglašava.


Stoga, kako bi zaštitili zdravlje pacijenata, umanjili vjerojatnost nastanka nuspojava, razvija se algoritam za prepoznavanja interakcije među lijekovima u obliku web aplikacije. Za njega je zaslužan četveročlani tim koji je nedavno pobijedio u akceleratorskom programu Startup Factory.


- Kad je to bila samo ideja, kad sam bio još student, smo ja i prijatelj Šime koji je inače softverski inženjer, složili smo prototip koji je funkcionirao u svim kliničkim scenarijima koje smo zadali u tjedan-dva, a otad je prošlo dvije godine, a u međuvremenu nam se pridružio drugi prijatelj Dionizije koji je stručnjak za strojno dizajniranje i modeliranje lijekova i to je bio veliki korak da bi proširili mogućnosti našeg proizvoda i najnovije nam se pridružio Filip koji je student medicine i pomaže nam s našim istraživanjima i objavama u medicinskim časopisima, rekao je Bošković.


Ovaj algoritam računa metabolički teret uz pomoć umjetne inteligencije, prepoznaje opterećene metaboličke puteve i preporučuje alternativne terapijske režime.


- Liječnik ima svog pacijenta i utipka sve lijekove koje pacijent uzima i onda kad želi dodati novi lijek, mi zapravo damo sugestiju na najbolji lijek u toj skupini u kojoj liječnik želi propisati, govori.


Prednosti su, nastavlja doktor Marko, značajne za zdravstveni sustav, ali i kvalitetu života pacijenta.


- Interakcija lijekova i polifarmacija su jedan od glavnih izvora hospitalizacija koji se mogu spriječiti, znači kad smanjujemo taj broj, ne samo da štitimo zdravlje, nego isto smanjujemo trošak bolnice, smanjujemo opterećenje zdravstvenog sustava i isto smanjujemo otpad koji bolnica proizvede. Znači, naš primaran cilj ima više tih sekundarnih utjecaja na cjelokupnu zdravstveni sistem, naglašava.


Ovaj mladi tim radi na razvoju algoritma i planiraju suradnju s bolnicama u Hrvatskoj, ali i svijetu. 


- Radimo na tome da bismo stvorili eko sustav za personaliziranu medicinu gdje će biti više takvih alata poput Polypharm Solutionsa da bi imali utjecaj na te velike probleme što zdravstveni sustav ima, govori.


Na tržištu postoje slični alati, ali su većinom digitalne enciklopedije, ističe doktor Marko koje nisu usmjerene na konkretan odgovor.


- To je ubiti bila motivacija za Polypharm solutions – željeli smo da liječnik ima odgovor na taj problem, da nije samo postoji sto problema – i sad ti sam njih rješavaj, nego da je u biti da je prava pomoć od umjetne inteligencije, rekao je doktor Marko.


Prema nekim istraživanjima i dostupnim podacima, više od milijun ljudi diljem svijeta uzima osam ili više lijekova dnevno. Ovim algoritmom zasigurno će dio posla farmaceutskih djelatnika i liječnika biti olakšan, a istovremeno pacijent biti zaštićen od mogućih neželjenih nuspojava. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!