07:58 / 03.09.2021.

Autor: Goran Damjanić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Amanda, djevojka hladne glave, čvrste ruke i mirnog oka

Amanda Mlinarić

Amanda Mlinarić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / Amanda Mlinarić

Nakon što se nedavno vratila iz Poljske sa svjetskog juniorskog prvenstva sa zlatnom medaljom i europskim rekordom, najbolje rangirana hrvatska streličarka Amanda Mlinarić intenzivno se priprema za seniorsko europsko i svjetsko prvenstvo - natjecanja koja će se ovaj mjesec održati u našem Poreču i američkom Yanktonu.

- Počela sam se baviti streličarstvom prije 11 godina. Tata je počeo godinu dana prije mene zbog bolova u leđima i rekreacije, dosta mu je pomoglo, i zatim je mene nagovarao godinu dana da počnem, prisjeća se Amanda Mlinarić.

Osvajanjem već prvog turnira na kojem je nastupila kao 12-godišnja djevojčica, Amanda je pokazala da ćemo jednoga dana od nje doživjeti velike stvari. Desetljeće kasnije, ova je 20-godišnja Varaždinka obranila naslov juniorske prvakinje svijeta u složenom luku. Zlato iz Madrida iz 2019. godine ponovila je prošloga mjeseca u poljskom Wroclawu. Rezultat je to koji nijednoj streličarki prije nje nije pošao za rukom.

- Na početku natjecanja sam se osjećala nešto lošije, jer smo imali izrazito vjetrovito vrijeme i bila sam nešto lošija u kvalifikacijama. Bila sam skeptična da ću tu titulu osvojiti. Međutim, kroz eliminacije koje su bile po mirnom vremenu, po kojem sam najbolja - probila sam se do finala i to s novim europskim rekordom, priča Amanda.

Na staroj slavi ne želi živjeti, pa njezina strijela uvijek leti naprijed. Pred ovom su uspješnom mladom sportašicom, tako, dva najveća natjecanja u dosadašnjoj karijeri. Najprije za nekoliko dana putuje na europsko prvenstvo kojem je domaćin Poreč, da bi krajem rujna na red došao i vrhunac sezone - svjetsko prvenstvo u američkom Yanktonu. Pripreme za ove sportske izazove nisu nimalo lake. S trenerom Cvjetoslavlom Zormanom u visokom ritmu dnevno odrađuje dva višesatna treninga u kojima ispuca i do 500 strijela.

Osim vrhunskih sportskih rezultata, Amanda paralelno i jednako uspješno vozi na fakultetskim tračnicama prehrambene tehnologije. Zahvalna je stoga što ima podršku obitelji. Pogotovo je bilo izazovno kada su se skupa oprema, putovanja i ostali troškovi plaćali - više manje - iz vlastitog džepa. Danas može računati na podršku saveza i olimpijskog odbora, a svojim je uspjesima privukla i pozornost sponzora.

No, bez obiteljskog entuzijazma teško da bi uspjela u ovom sportu koji je, nažalost, još uvijek na marginama. Osim toga, i uvjeti za trening mogli bi joj biti bolji. Naime, svjetsko juniorsko zlato iskovano je na zapuštenom poligonu bivše vojne pekare u Varaždinu.

- U početku je bilo teško, jako teško. Kad počnu streličari kao djeca, kad imaju 12 godina, nikog nije briga za to. Sve ostaje na tebi, od opreme, treninga, apsolutno sve, kaže Amandin otac Tomislav Mlinarić.

S treninzima, turnirima, odricanjem, putovanjima i što je često nema doma najteže se nosi majka Ružica. Ipak, kada se Amanda pojavi s medaljom oko vrata, sve drugo pada u zaborav. Kaže kako je vrlo lako biti Amandina majka - "Ona je disciplinirano dijete i predana je svemu što radi".

Vjetar u leđa i dodatno samopouzdanje uoči odlaska "preko bare", članici Varaždinskog streličarskog kluba sigurno daje i 19. mjesto na svjetskoj rang ljestvici. A službeno je još - juniorka. Što drugo poželjeti nego hladnu glavu, čvrstu ruku i mirno oko - i da strijele lete samo u desetku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!