Ambioplija, kada dijete odvesti na pregled vida

17.09.2021.

06:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ambioplija, kada dijete odvesti na pregled vida

Ambioplija, kada dijete odvesti na pregled vida

Foto: HRT / HTV

Prošlu nedjelju obilježen je šesti po redu Nacionalni dan ambliopije. O čemu se točno radi i kada dijete odvesti na pregled objasnio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

- Riječ je o danu kojeg je ustanovio Hrvatski sabor, nakon što je na nacionalnoj razini u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske uspostavljen nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Time se Hrvatska svrstala u grupu od svega petnaestak zemalja svijeta koje imaju takav program ranog otkrivanja slabovidnosti na teritoriju cijele države – konkretno, 142 oftalmologa u 72 zdravstvena centra svaki dan u godini pregledavaju četverogodišnju djecu, koja su dobila poziv od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na kućnu adresu, objašnjava Bušić.

Pregled potpuno bezbolan, ključna 4. godina

Jedna finska oftalmologinja osmislila je četiri jednostavna znaka koje dijete može prepoznati u bilo kojem izričaju. Na primjer, znak kružnice dijete može prepoznati kao loptu ili sunce, nešto što mu je blisko, i bilo kojim nazivom kojim ga ono nazove je nama znak da je dijete prepoznalo taj simbol, kazao je.

Vid kod djece se razvija do sedme godine, a Bušić ističe kako je dob od navršene četiri godine određena za pregled zato što je dokazano da je test u toj dobi 100 posto točan. I kad se otkrije slabovidnost kod djece od četiri godine - u naredne tri godine može se potpuno izliječiti 90 posto slučajeva. Kod ostalih 10 posto radi se o težim slučajevima, ali i tu se može znatno pomoći.

Svako dijete bit će pregledano, besplatno 

Bušić kaže kako je postotak odaziva na pregled prije pandemije bio i do 65 posto, a u posljednje dvije godine pao je na 50 posto. Napominje kako je velik broj lokacija po cijeloj Hrvatskoj gdje roditelji mogu dovesti dijete kako bi obavilo pregled vida. 142 oftalmologa radi svaki dan u godini i koliko djece dođe - toliko će ih biti pregledano. Besplatno, istaknuo je.

"Svijet u mojem oku“

Dječji zbor „Zdravo maleni“ iz Šibenika u suradnji s KB Sveti Duh snimio je pjesmu i spot za promociju Nacionalnog dana ambliopije pod nazivom "Svijet u mojem oku“.

- Djeca su bila jako entuzijastična oko svega, prvenstveno zato što je pjesma izuzetno kvalitetna. Još jedan dodatni razlog je taj što je njihova prijateljica i kolegica iz zbora i sama pacijentica oftalmološkog odjela bolnice Sveti Duh u Zagrebu, tako da je ovo bio i jedan čin potpore njoj, kazala je voditeljica zbora Tea Slavica Bačić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!