Ana pleše tango i slika stihove

26.07.2020.

16:19

Autor: Ana Marušić/T.D./More/HRT

-

-

Foto: - / -

Radove Ane Kolega nije teško prepoznati - po bojama, tekstu koji prati svaku sliku, no prije svega po ugođaju i motivima.
Radove Ane Kolega nije teško prepoznati - po bojama, tekstu koji prati svaku sliku, no prije svega po ugođaju i motivima.

- Ja sam rođena u Zadru, odrasla sam uz more, more je važan dio nekakvog mog unutarnjeg svijeta. I dok sam bila dijete i kad sam odrasla sad. Zato što prvo otac mi je bio pomorac, nekako cijeli život sam vezana uz njegove odlaske i dolaske, povratke, uz more, zatim ljeto sam provodila na otoku. Točno evo ovako, na plaži, imamo kuću, i to me zaista dosta obilježilo, govori Ana Kolega.

- S druge strane, to more i ti mornari na nekoj simboličnoj razini predstavljaju nekakvu ideju slobode, još uvijek, u današnjem svijetu u kojem je nekako sve manje tog slobodnog vremena, slobodnog prostora, sam tempo života koji je nametnut ljudima ustvari stišće, ja bih rekla, i onda način na koji ja koristim mornare, mornarske majice, putovanja. Ustvari, progovara o nekakvoj težnji za unutarnjim prostorima, za unutarnjom slobodom i za nekakvim vremenom za kojim svi čeznemo, kaže Kolega.

Jedno od obilježja Aninih slika su kratke rečenice, nalik stihu. Dok je pohađala Likovnu akademiju, čitava su platna znala biti ispisana, danas je ostala ta jedna rečenica.

- Prije sam imala potrebu kao da je još malo objasnim, a onda sam shvatila da još s dodavanjem rečenica ustvari, cijeli se smisao slike može promijeniti. Ona odjednom može iskočiti kao vrlo duhovita ili joj se značenje situacije na slici se potpuno može drugačije iščitati i onda je s vremenom to postao nekakav moj zaštitni znak. Ja na kraju dodajem tekst, on meni dođe sam po sebi kad se slika dogodi, vidim da sam nesvjesno ostavila prostor, kompozicijski, za tekst i da je taj tekst samo iskočio kao ono zadnja. Kao kad stavite točku na rečenicu, objašnjava Ana Kolega, akademska slikarica.

Ana je svestrana umjetnica, a u životu joj je vrlo važan i ritam.

- Ne samo u tom klasičnom smislu, ja jako volim plesati, plesom se bavim dugi, dugi niz godina. To je još jedna od mojih ljubavi i strasti. Ja mogu reći da mi je dan dobar kad on ima svoj određeni ritam kroz koji plovim. Ima dana koji su kaotični kad se događa raspad sistema i onda u principu nisam u stanju ni raditi ni stvarati ni ništa. Meni je za stvaranje potreban mir, koji ustvari baš dobivam s tim određenim ritmom koji postoji. U moru postoji ritam, u slikama postoji ritam, to je mislim vidljivo ustvari, ritam je baš bitan dio života, ističe Kolega.

Anini se interesi prepliću i nadopunjuju, pa je ljubav prema plesu i pjevanju pretočila u performans o posljedicama samoizolacije.

- U zadnje vrijeme se dosta bavim i time, pokretom, glasom i pokušavam ustvari i nadam se da ću uspjeti sve to nekako spojiti u jedno, dodaje.

Kaže se da onaj tko voli svoj posao, ne radi ni dana u životu.

Ako je negdje susretnete dok pleše tango, ili vam za oko zapnu njezini mornari i čeznutljive žene, zastanite na trenutak. Njezina vedra energija obogatit će i vaš život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!