20:52 / 24.12.2020.

Autor: Snježana Bačić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Anđeli Tajane Marković

-

-

Foto: - / -

Oni su ogledalo njezine duše, refleks emocija, radosnih trenutaka, ali i onih drugih, manje sretnih.
Anđeli nas asociraju na nježnost, ljubav, sreću, sigurnost, zaštitu. Ovi mali čuvari inspiracija su i jedini motivi slikarici Tajani Marković. Oni su nestvarni, a stvarni. Razigrani i veseli u našoj mašti. Kažu da svatko ima svojega - anđela čuvara. Zagrepčanka Tajana Marković ima ih još i više, koliko god ih poželi i nacrta, a crta ih dugo.

- Uvijek sam voljela i kao mala s anđelima nešto raditi, crtati. Onda sam otišla na tečaj slikanja. Krenulo je s crtanjem čempresa, pa bi ja završila na anđelima. Slika bi sama od sebe završila u obliku anđela. Onda bi crtali mrtvu prirodu, a ja bih opet završila na anđelu. I onda mi je prof. Lepej rekao - 'Drži sa svoga, očigledno oni moraju isplivati vani. I tako je krenulo, priča Tajana.I krenulo je. Ove rasplesane, neodoljivo privlačne fakine, kako ih sama zove, crta na svoj, poseban način - rukama.

- Energija ide iz ruku. To su pokreti jednostavni i to mene smiruje. I onda je krenuo lanac, ljubavi i dobre energije i dan danas uživam ih raditi. Anđeli nemaju spol, definitivno. Oni nemaju niti lice niti kosu, niti te čarobne haljinice, ali ja ih tako vidim u svojoj mašti. U svojoj glavi ja ih vidim s kosom, sa osmjehom od uha do uha, s krilima, s anđeoskim prahom. Volim te šljokice, to energija sjaj. Kad vidite da imate osjećaj da ćete dobiti krila i poletjeti, da će vam dati snage, dodaje Tajana.

Oni su ogledalo njezine duše, refleks emocija, radosnih trenutaka, ali i onih drugih, manje sretnih. Tatjanin anđeo je i dalje veseo ali boje postaju sjetne. Najdraži joj je, kaže Tajana, završni dio crtanja - oči i osmijeh. Svoje anđele poklanja.

Odlete njezini anđeli u mnogobrojne domove, krase hodnike dječjih odjela zagrebačkih bolnica. Dobili su i oblik mirisa za automobil i magnete. Radi ih personalizirano i za različite prigode, na jastučnicama, poput onih koje je nacrtala za svog najdražeg anđela, jednogodišnju unučicu Amaliju.

Posebnu ljepotu svakom od ovih anđela, kao i svakoj slici, daje okvir. Zadatak je to Tajanina supruga Damira koji, u obiteljskoj radionici koja postoji više od 100 godina, uokviruje ogledala i slike te njezinim ljepotanima daje završnu notu.

Vjerovali u anđele ili ne, ova vas originalna, radosna stvorenja gđe Tajane Marković iz Zagreba neće ostaviti ravnodušnima. Možda će vam, u ovom, po mnogo čemu neobičnom vremenu, vratiti osmijeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!